Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

ENSZ: az ember felelős az éghajlatváltozásért

Rendkívül nagy, legalább 95 százalékos a valószínűsége annak, hogy az ember felelős az éghajlatváltozásért - állapítja meg ötödik klímajelentésében az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete.
Rendkívül nagy, legalább 95 százalékos a valószínűsége annak, hogy az ember felelős az éghajlatváltozásért - állapítja meg ötödik klímajelentésében az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC).

Az eddigi legerőteljesebb szavakat használta az IPCC, amikor a globális felmelegedést "rendkívül nagy valószínűséggel" az emberi tevékenységnek tulajdonította. Az előző, 2007-es IPCC-jelentés még csak "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy az éghajlatváltozást az ember idézte elő, és ezt csak 90 százalékos bizonyossággal jelentette ki.

Az új jelentés szerint - köszönhetően a több és pontosabb megfigyelésnek, az időjárási rendszer teljesebb megismerésének és a jobb modelleknek - szaporodott a bizonyítékok száma, amelyek segítségével elemezni lehet az emelkedő hőmérséklet hatásait.

Csin Ta-ho, a jelentést készítő munkacsoport társelnöke elmondta, a tudományos álláspont szerint a levegő és a óceánok melegedtek, a hó és a jég mennyisége csökkent, a tengerek átlagos szintje globálisan emelkedett, és nőtt az üvegházhatású gázok koncentrációja. Az elmúlt három évtized felszíni hőmérséklete egyre emelkedett, melegebb volt, mint 1850 óta bármely időszakban, és valószínűleg melegebb, mint bármikor az elmúlt 1400 évben. Az iparosodás előtti korszakhoz képest már 0,8 Celsius-fokkal melegedett az éves középhőmérséklet.

Noha a teljes, kétezer oldalas jelentést csak hétfőn hozza nyilvánosságra a testület, már pénteken megjelent a politikusok számára készült összefoglaló, amely a legfontosabb eredményeket tartalmazza. Mivel ezek legtöbbje idő előtt kiszivárgott, az összefoglaló kevés meglepetéssel szolgál.

Az IPCC a tengerszint prognosztizált emelkedését az évszázad végéig 26-82 centiméteresre növelte. (Az előző jelentés csupán 18-59 centiméteres emelkedést jósolt.) Az emelkedés gyorsabb lesz, mint az előző negyven évben - olvasható az összefoglalóban.

Thomas Stocker IPCC-alelnök közleményében olvasható, hogy a hőhullámok valószínűleg gyakoribbak lesznek, és hosszabb ideig fognak tartani. A felmelegedéssel a nedvesebb vidékekre több, a jelenleg is száraz terültekre még kevesebb csapadék fog jutni, bár ez alól lehetnek kivételek.
A szén-dioxid-kibocsátás csökkenésének négy lehetséges változatát alapul véve a jelentés azt jósolja, hogy az évszázad végéig a globális átlaghőmérséklet 0,3-4,8 Celsius-fokos emelkedése várható. Csak két, a szén-dioxid kibocsátásának jelentős csökkentését alapul vevő változattal lehetséges elérni, hogy a melegedés két Celsius-foknál kisebb mértékű legyen. Az országok a klímatárgyalások során ezt a határértéket tűzték ki, hogy a globális felmelegedés legrosszabb következményei elkerülhetők legyenek.

Jelenleg az üvegházhatású gázok kibocsátása - főként Kína és más fejlődő gazdaságok gyors növekedése miatt - folyamatosan nő. Az utóbbiak szerint a gazdag országoknak kellene elöl járniuk a kibocsátás csökkentésében, mivel ők hosszabb ideje engedik a légkörbe a káros anyagokat.

A jelentés legvitatottabb témáinak egyike a melegedés elmúlt 15 évben végbement lassulásának értelmezése volt. Klímaszkeptikusok szerint ez a "szünet" kétségeket vet fel az éghajlatváltozás tudományosan elfogadott tényével kapcsolatban. A jelentés szerint azonban ez az időszak túl rövid ahhoz, hogy hosszú távú trendet tükrözzön.

Korábban:

A klímaváltozással foglalkozó nemzetközi konferencia egész éjszaka tartó tanácskozás után péntek reggel Stockholmban elfogadta a globális felmelegedésről szóló régen vár új jelentést - közölték az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) illetékesei.

Jean-Pascal van Ypersele belga klímaszakértő péntek hajnali Twitter-üzenetében azt írta, hogy a testület a jelentést és a döntéshozók számára készített összefoglalót is teljes egészében jóváhagyta.

A dokumentumban - amelyet a nap folyamán egy későbbi időpontban ismertetnek - az IPCC várhatóan kijelenti, hogy az éghajlatváltozás 95 százalékos, "rendkívül nagy valószínűséggel" az emberi tevékenység számlájára írható, és a korábbiaknál kedvezőtlenebb kilátásokat fogalmaz meg a tengerszintnek ebben az évszázadban várható emelkedésével kapcsolatban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria vasárnap választ

Parlamenti választásokat tartanak vasárnap Ausztriában. A felmérések szerint vélhetően újra a… Tovább olvasom