Kisalföld logö

2018. 02. 26. hétfő - Edina -13°C | -2°C Még több cikk.

Eltemették Izraelben a négy párizsi zsidó áldozatot

Az áldozatokat délben helyezték végső nyugalomra a Jeruzsálem nyugati részén ugyanott, ahol eltemették a három évvel ezelőtti toulouse-i merénylet áldozatait is.
Yohan Cohen, Yoav Hattab, Francois-Michel Saada és Phillipe Braham temetését Jichák Jószéf szefárd főrabbi a százötvenedik zsoltár éneklésével kezdte. Később Arje Stern jeruzsálemi főrabbi segítségével a zsidó szertartás szerint megszaggatták a rokonok ruháit, majd az elhunytak hozzátartozói együtt elmondták a hagyományos halotti imát, a kaddist. Slómó Móse Amar volt szefárd főrabbi imája után egy-egy fáklyát gyújtottak a halottak emlékére, s közeli rokonok néhány szóval méltatták őket.

„Nem így akartuk, hogy Izraelbe érkezzetek, nem így akartuk látni, hogy hazatérjetek, hanem életetekben akartunk látni benneteket"- kezdte beszédét Reuven Rivlin államelnök. Hangsúlyozta az áldozatok erős izraeli kapcsolatait, azt, hogy Francois-Michel Saada a zsidó államba készült költözni, s már vásárolt is lakást, Yoav Hattab pedig néhány hete Jeruzsálembe látogatott.

Kiemelte, hogy csakis zsidóságuk miatt ölték meg őket a kóser üzletben, s hogy a távolság ellenére egy családot jelentenek a világ különböző részein élő zsidók, akiknek nem lenne szabad félniük zsidóságuk miatt. „Az Izraelbe vándorlásnak mégsem félelemből, a terrortól való rettegésből kell következnie, hanem az ország iránti szeretetből" - tette hozzá.

Elbúcsuztatták a párizsi terrortámadásokban megölt rendőröket

„Ismerem fájdalmatokat, a házastársak, testvérek, szülők fájdalmát, amikor a legdrágábbat veszítik el" - mondta Benjámin Netanjahu beszéde kezdetén, s ő is felhívta a figyelmet, hogy zsidóságuk miatt haltak meg az áldozatok. „Nem csak a zsidó nép, hanem az egész emberiség ellenségei ölték meg őket, s itt az ideje, hogy a kulturált népek egyesüljenek és felszámolják ezt az ellenséget"- mondta az izraeli miniszterelnök.

„A világ vezetői kezdik érteni, hogy a szélsőséges iszlám terror valódi veszélyt jelent a világ békéjére nézve - folytatta Netanjahu, s megismételte az utóbbi napokban többször hangoztatott, a francia zsidókat Izraelbe hívő szavait: - A zsidóknak jogukban áll számos országban élni, s joguk van a biztonsághoz, de úgy hiszem, szívük mélyén tudják, hogy csak egy ország a történelmi hazájuk, amely tárt karokkal várja őket. Ez az egész zsidó nép reménye."

Jichák Hercog, a szociáldemokrata Munkapárt és a parlamenti ellenzék vezetője a párizsi merényletet összekapcsolta a jeruzsálemi zsinagóga elleni, néhány héttel ezelőtti merénylettel. Kijelentette, hogy "ha mind egyesülünk, akkor a terror nem győz, mert nem hagyjuk, hogy letérítsen utunkról, meghatározza sorsunkat". Hercog felszólította a világ vezetőit, hogy állítsák meg a rasszizmust és az antiszemitizmust.

Francois Hollande francia elnök

Ségolene Royal francia környezetvédelmi, fenntartható fejlődési és energiaipari miniszter Franciaország képviseletében mély részvétét nyilvánította, s közölte, hogy Franciaország osztozik a rokonok gyászában. Kijelentette, hogy Franciaországban nincs helye az antiszemitizmusnak, s mint mondta, ez volt a vasárnap az utcákra vonult több milliós tömeg üzenete is.

Közölte, hogy 2015-ben központi kérdés lesz a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni harc, és hangsúlyozta, hogy „minden zsidók elleni csapás egyben Franciaország elleni csapás". Megígérte a zsinagógák, a zsidó iskolák védelmét, majd a francia elnök nevében posztumusz Becsületrendet adományozott a négy áldozatnak, amelyet a temetésen jelen lévő hozzátartozóknak adott át.

A temetés hivatalos része ezzel véget ért, a családtagok utolsó útjukra a sírokhoz kísérték az izraeli zászlóba burkolt áldozatokat, és ott a zsidó vallás szertartásait követve sírjukba helyezték a halottakat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Posztumusz Becsületrendet kapott a három lelőtt párizsi rendőr

Francois Hollande francia államfő a legmagasabb francia állami kitüntetést adományozta kedden a… Tovább olvasom