Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Elfogták a háborús bűnös szerb Sztojan Zsupljnint

Szerbia - DNS-vizsgálattal állapították meg Sztojan Zsupljanin, a szerdán letartóztatott, háborús bűnök elkövetésével vádolt férfi személyazonosságát. A körözött ugyanis cáfolta, hogy ő lenne az, akit keresnek, és Braniszlav Vukadin néven mutatkozott be. Még a hivatalos megerősítés előtt a sajtó értesült a vizsgálat eredményéről, amely szerint nem fér kétség ahhoz, hogy a szerb rendőrség tegnap Pancsován a "megfelelő embert" vette őrizetbe.

Mindaddig nem is kezdhették meg a vádlott kihallgatását, amíg nem tisztázták személyazonosságát. Így rendelkezett a vizsgálóbíró a törvénnyel összhangban, mivel a vádlott tagadta, hogy ő lenne Sztojan Zsupljanin. Fotók alapján ugyanis nem lehetett azonosítani, mivel a vádlott megváltoztatta külsejét. A hivatalból kirendelt ügyvédje jelen volt, amikor a letartóztatott személytől ujjlenyomatot és vérmintát vettek. A formaságokat követően Sztojan Zsupljanint a hágai nemzetközi törvényszék scheveningeni fogdájába szállítják. Raszim Ljajics, a hágai együttműködést irányító szerb kormánytestület vezetője közben badarságnak nevezte azokat az állításokat, hogy a belgrádi hatóságok tudnak a többi vádlott hollétéről is. Elmondta, hogy Zsupljanin letartóztatását egy igen összetett politikai helyzetben hajtották végre.

A politikus ezzel a kormányalakítási megbeszélésekre utalt. A májusi előrehozott parlamenti választások után ugyanis még mindig nem sikerült koalíciós kabinetet alakítani déli szomszédunknál. Ljaljics megerősítette, hogy Szerbia azon van, hogy eleget tegyen nemzetközileg vállalt kötelezettségének. Mind Hágában, mind Brüsszelben üdvözölték a körözött kézre kerítését. Még három vádlott kiadatását várják el Szerbiától. Ratko Mladics, Radovan Karadzsics boszniai szerbek katonai, illetve politikai vezetője, valamint Goran Hadzsics horvátországi szerb háborús politikus még szabadon van, és feltehetőleg Szerbiában bujkál. Kiszolgáltatásuk Belgrád uniós integrációjának egyik feltétele.


Korábban

Elfogták szerdán Belgrádban a háborús bűnökkel gyanúsított, és eddig szökésben lévő Sztojan Zsupljanint - közölte egy neve elhallgatását kérő szerb igazságügyi tisztségviselő az AFP francia hírügynökséggel.

Az 56 éves egykori boszniai szerb rendőrparancsnok egyike annak a négy háborús bűnökkel gyanúsított szerb szökevénynek, akiket keres a háborús bűnökkel foglalkozó hágai Nemzetközi Törvényszék.Zsupljanint Belgrádhoz közel fogták el, nagyjából fél egy körül, és a szerb főváros egyik bíróságára szállították - közölte a névtelenül nyilatkozó bírósági tisztviselő. A férfi ellen háborús bűnök, népirtás és emberiség elleni bűntettek miatt indul majd eljárás, mivel a boszniai szerb rendőrség parancsnokaként központi szerepet játszott boszniai horvátok és moszlimok elleni támadásokban.

A hágai Nemzetközi Törvényszéknek még három, háborús bűnökkel gyanúsított szerb szerepel körözési listáján: Radovan Karadzsis, boszniai szerb elnök, Goran Hadzsics, a vukovári szerb lázadók parancsnoka, a Szerb Krajinai Köztársaság elnöke, és Ratko Mladics, boszniai szerb katonai főparancsnok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rakétatámadás egy pakisztáni határvédelmi erődítmény ellen

Pakisztán - A pakisztáni hadsereg erélyesen tiltakozott szerdán egy, az afgán határhoz közel eső… Tovább olvasom