Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Életfogytiglan egy náci halálosztagosnak

Tettének elkövetése után csaknem 66 évvel életfogytiglani börtönre ítélt az aacheni tartományi bíróság kedden egy náci háborús bűnöst.

A vád szerint a holland származású, 88 esztendős Heinrich Boere a náci párt fegyveres alakulata, a Waffen-SS egyik halálosztagának a tagjaként 1944 júliusában, illetve szeptemberében az akkor német megszállás alatt lévő Hollandiában három holland személyt gyilkolt meg. A Silbertanne (Ezüstfenyő) nevű osztag feladata az volt, hogy a nácik ellen elkövetett támadásokért bosszúból hollandokat öljön meg. Holland bírósági dokumentumok szerint az osztag összesen 54 embert gyilkolt meg, és Boere közvetlenül három gyilkosság elkövetésért felelős.

A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ szerint a tíz leginkább keresett náci bűnös közé tartozott.

A holland apától és német anyától született Boere mostanáig az Aachen közelében fekvő Eschweilerben, egy idősek otthonában élt. Hollandiában 1949 októberében háromszoros gyilkosság vádjában bűnösnek találták és halálra ítélték, Boere azonban már két évvel korábban, 1947 júniusában Németországba menekült. A halálbüntetést később életfogytiglani büntetésre változtatták. Hollandia 1983-ban kérte a kiadatását, de Németország az akkori törvények alapján - német állampolgárságú személyeket tilos volt kiadni - elutasította a kérelmet.

A holland igazságügyi minisztérium 2003-ban azt követelte, hogy Boere Németországban töltse le a büntetést. Az aacheni tartományi bíróság 2007-ben jóváhagyta a kérelmet, de a kölni fellebbviteli bíróság néhány hónappal később megsemmisítette a döntést. Arra hivatkozott, hogy érvénytelen az 1949-es hollandiai ítélet, mivel Boere nem tudott védekezni az eljárásban.

Ulrich Maass dortmundi ügyész később új eljárást kezdeményezett az ügyben. A tavaly novemberben kezdődött perben ő volt a fővádló, míg a mellékvádlók között két meggyilkolt áldozat három fia is szerepelt.

Boere az első tárgyalási napokon korábban beismerte az általa 1944-ben elkövetett gyilkosságokat. Azt hangoztatta: anélkül ölt, hogy tudná, bűnt követ el, de ma már másképp látja tetteit. Azzal védekezett, hogy parancsra cselekedett.

Ügyvédei korábban a per beszüntetését kérték, a bíróságot elfogultsággal vádolva. Az ítélet kihirdetése után fellebbezést nyújtottak be, a többi között arra hivatkozva, hogy az európai uniós jogszabályok értelmében egy személyt nem lehet kétszer elítélni ugyanazért a bűncselekményért.

A német szövetségi bíróság korábban úgy döntött, hogy súlyos szívbetegsége ellenére Boere esetében lefolytatható a bírósági eljárás. A fellebbezés idejére Boere szabadlábon maradhat.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. czindi 2010. március 27. 13:18
  „20. SC Igen. a holokauszt-tagadást fogják büntetni. Viszont már tudom, miért voltak itt az izraeli repülők. Föltérképezték a MÁV-ot, meg az OTP-t, meg az MNB-t, hogy van-é elég pénzük kifizetni az újabban követelt kétmilliárd (vagy négy?) dollárt, mert még kevés sápot húztak le rólunk. Ezután meg értetlenkednek, hogy miért nem szeretik a zsidókat? Hihetetlen. A Szamuely és társai által meggyilkoltakért ki kárpótolt bennünket? A kunbélák és társaik által elvett földeket ki adja vissza? Soroljam még? Én azokat is munkatáborokba záratnám, aki ezeknek igazat adna...”
 • 21. háté 2010. március 24. 20:34
  „és Boere közvetlenül három gyilkosság elkövetésért felelős.
  A náci háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ szerint a tíz leginkább keresett náci bűnös közé tartozott.
  A Palesztinok földjén, ha zsidó lett volna nyugodtan öldökölhetne!

  Szerintem, ezzel a határozottsággal, hogy három gyilkosságért a tíz között van, a palesztinok ellen elkövetett gyilkosságokban, az első ezerbe sem kerülne!

  Döbbenetes, egy háborúban elkövetett tettért, ---elítélni, békeidőben súlyosabbért semmi?--hova jutott az emberiség?”
 • 20. SC 2010. március 23. 22:43
  „19. hozzászólás czindi
  Ugyan már! Mit is fognak büntetni? Te érted is amit én leírtam,vagy csak olvasol?”
 • 19. czindi 2010. március 23. 20:40
  „örülök, ahogy a milliókkal dobálóztok. számoljatok utána, még lehet, még nem büntetik. hamarosan igen. de csak ezt a fajta számolást.hova jutottunk?”
 • 18. meir 2010. március 23. 20:14
  „9-es!
  A Hamas hasznalta oket elo pajzskent!!!a halalukert a Hamas-t okold inkabb!!
  10-es!
  A Meg ELO; top 10-es listarol van szo!!!
  17-es!!
  es?ki tiltja meg nektek hogy felelosegre vonjatok a kommonista gyilkosokat??
  Tegyetek meg!!! gondolod hogy en ellene lennek??”
 • 17. SC 2010. március 23. 19:56
  „meir!
  "A Kommonizmus aldozataival akkor el is lehet takarni a Nacik-Nyilasok verengzeseit??"
  Nem.De a 100 millió áldozat is megérdemelne olyan erős sajtót,figyelemfelkeltést,sulykolást,tisztességes megemlékezést,mint a 6 millió zsidó áldozat.Nekünk magyaroknak ez a fájó pont,nektek más.”
 • 16. SC 2010. március 23. 19:49
  „stunde!
  Nem tudom olvasod e meir hozzászólásaid,ha igen,tudod, ő is ölt embert a háborúban.Hidegvérrel.Katonát civilként,zsidóként.Nyolcvan valahány éves,és nem fog börtönbe kerülni érte,de nem is akarja senki.Nagyon rég volt.Engem a ma és a holnap érdekel,a múlt már történelem,abból csak a konzekvenciákat vonom le.”
 • 15. yvette18 2010. március 23. 18:26
  „Itt nem a nácikon meg a kommunistákon van a hangsúly, hanem azon, hogy amíg a bíróság egy 66 éves ügyön csámcsog, addig több ezer gyilkos még most is szabadlábod futkározik, akik nem 3 embert öltek meg eddig, hanem lehet hogy már annál többet... azokkal kellene most foglalkozni... nem egy 88 éves férfival...
  Én véleményem szerint, ha majd már mindent rendbe raktak a mostani világba, vissza lehet már tekinteni a múltba...de addig...”
 • 14. ggg 2010. március 23. 17:43
  „13. teljesen igazad van, de ne legyen kettős a mérce...”
 • 13. stunde2 2010. március 23. 17:33
  „Undorító, amikor nekiálltok itt zsidózni! És hozzáteszem, ezt mint egy "árja" mondom! Aki embert ölt az bűnös - ha csak nem hóhért volt - és hivatalból volt az ölés a dolga. És nagyon helyes, hogy ilyen esetekben ne lehessen se az idős kor mögé, sem mentelmi jog, és egyáltalán semmi mögé bújni. A bűnösnek előbb-utóbb bűnhődnie kell! (Akár náci, akár "komcsi", akár nyilas, vagy cigány....)”
 • 12. soproni 2010. március 23. 16:56
  „Egy biztos....nem sokáig kell börtönben ülnie.”
 • 11. ggg 2010. március 23. 16:50
  „meir, te nagyokos. amíg 80-90 éves trottyokat ítélnek el mendemondák alapján, addig egy komcsit se vontak felelősségre, pedig elég sok ellen lehetnek konkrét bizonyítékok. vagy mutass nekem egy recski őrt, ávós tisztet, verőlegényt, vagy akárkit, akit az elmúlt rendszerben elkövetett vétkei miatt elítéltek. nem tudsz. na ezért kerül elő ez. de ez nektek kényes téma, mert ha egyszer kitakarítjuk ezt a kommunista liberális mocskot, akkor nem fogja senki se biztosítani ebben a kifosztott országban a néped felsőbbrendűségét...”
 • 10. Esther 2010. március 23. 16:48
  „Azokkal a hozzaszolasokkal ertek egyet,akik azt irjak hogy abszurd hogy ö a 10legkeresettebb naci bünös köze tartozna azzal hogy megölt 3embert. nem a partjat fogom,mert a megölt emberek csaladjainak biztos nem volt könnyü.de aki több ezer embert kegyetlenül,akar sortüzzel megölt...???”
 • 9. Tapmancs 2010. március 23. 16:09
  „8. meir

  <moderálva> Gondolom az rendben van hogy a gázai övezetben tízesével ölitek a gyerekeket.”
 • 8. meir 2010. március 23. 14:48
  „Erdekes hogy amint elitelnek egy volt SS-t,vagy el akarnak itelni egy volt Nyilas keretlegenyt,szinte azonnal jonnek a kommentek a Kommonizmus aldozatairol!!
  A Kommonizmus aldozataival akkor el is lehet takarni a Nacik-Nyilasok verengzeseit??
  Az SS-nek aztan igazan mindegy volt hogy Noket,Ferfiakat,vagy Gyerekeket gyilkolnak meg!!!
  az az ugynevezett "halalosztag" nem letezett!! azt ugy hivtak; Sonder Einsatzkommandos der S.D.!!!
  Semmi koze a "halalosztag" elnevezeshez!!
  a Sonder Einsatzkommandos der S.D. a megszallo Nemet csapatok biztonsagi szolgalata ala rendelt kulonleges egyseg!!”
 • 7. Csetneky 2010. március 23. 14:22
  „A világháború során megölt három embert, ami valóban nem szép dolog. Ezért kell 88 éves korában börtönbe zárni, 66 évvel a történtek után és ezért háborús bűnös. Érdekes. Aki ledobott csak egyetlen célba találó bombát az ártatlan civilekre, vajon hány embert ölt meg? Háromnál biztosan többet. Akkor?
  Egyébként mi a helyzet a pufajkásokkal? Velük szemben mikor kezdődnek az eljárások?”
 • 6. bettyna 2010. március 23. 13:51
  „Nem arról van szó, hogy zsidó vagy nem zsidó, hanem arról, hogy bűnös vagy nem bűnös.
  Ha jól emlékszem, az akkor huszonéves SS-eket sem érdekelte, hogy nyolcvanéveseket meg gyerekeket gyilkolnak. Én nem sajnálom, megérdemli. Miért kéne tekintettel lenni a korára, ha a rendszer, amelyre felesküdött és amelynek nevében gyilkolt, sem volt tekintettel az életkorra?
  A kommunizmus tömeggyilkosai szerintem meg akkor fognak sorra kerülni, ha valaki elkezdni őket megkeresni és közös akarat lesz erre.
  Miért a nácikat felelősségre vonókra kell haragudni azért, mert Mo-on még ma is mindenki elsunnyogja az ügyönklistákat is?? Nem csak a baloldal, hanem a jobboldali politikai elit is.”
 • 5. Spitfire 2010. március 23. 13:38
  „#3: a kommunizmus tömeggyilkosai között sok volt a zsidó származású, nyugi azokat sosem ítélik el...”
 • 4. obama 2010. március 23. 13:38
  „meg erdemli de hat azert ijen idosen nemis tudom.”
 • 3. miracle. 2010. március 23. 13:02
  „3 holland személyt ölt meg, és a tíz leginkább keresett náci bűnös közé tartozott, érdekes...
  A kommunizmus tömeggyilkosai mikor kerülnek sorra???????”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek levele a papi pedofíliáról

Vajon a mi lesz a katolikus egyházzal a sorozatos pedofil botrányok után? A hívekhez írt teljes… Tovább olvasom