Kisalföld logö

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Egy patkány miatt volt üzemzavar a fukusimai erőműben

Újabb üzemzavar volt hétfőn a két évvel ezelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben.
Újabb üzemzavar volt hétfőn a két évvel ezelőtti japán földrengésben és szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben: közel négy órán át szünetelt a hűtés a kettes reaktor fáradt fűtőelemeit tároló medencében - közölte az atomerőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO.

Egy döglött patkányt találtak az atomreaktor főáramelosztójában, feltehetően a rágcsáló által okozott rövidzárlat miatt állt le a hűtőrendszer.

Hasonló baleset történt ugyanebben az erőműben márciusban: 29 órán át nem volt áramszolgáltatás egy patkány okozta rövidzárlat miatt. A TEPCO szakértőinek akkor sikerült elhárítaniuk a bajt, még mielőtt a medencék kritikus hőmérsékletre melegedtek volna.

Jelenleg az is komoly fejtörést okoz a TEPCO-nak, hogy szivárog a talajba a sugárszennyezett víz az atomerőmű egyes föld alatti tartályaiból. A TEPCO úgy döntött, hogy mind a hét víztározóból átszivattyúzza a 23 600 köbméter vizet erősebb szerkezetű acéltartályokba, ami júniusig is eltarthat. Hétfőn befejezték a víz átszivattyúzását egy ilyen tartályból, és ez hat napot vett igénybe.

Az erőmű föld alatti hét víztározó tartályából háromról derült ki, hogy ereszt. Az egyikből legalább 120 köbméter sugárszennyezett víz jutott a talajba. A tartályokban az erőmű sérült 1-es és 3-as reaktorának hűtésére korábban felhasznált vizet tárolják. A folyadékot már megtisztították a radioaktív céziumtól, de az továbbra is tartalmaz más szennyező anyagokat.

Olvasóink írták

  • 1. pozdorja 2013. április 22. 08:24
    „A patkány mintegy másfél méter hosszú volt és 5 lába volt. :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérgezés gyanúja egy afganisztáni leányiskolában

74 diák beteg lett és kórházba kellett szállítani. Tovább olvasom