Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 3°C Még több cikk.

Egy évvel halála után is foglalkoztatja az osztrák sajtót Jörg Haider

Kiállítással, emlékkereszt-avatással és misével emlékeztek meg Jörg Haider, az osztrák közelmúlt leginkább vitatott politikusa halálának egyéves évfordulójáról Karintiában.
A néhai tartományi miniszterelnök, a Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) jobboldali populista párt vezetője tavaly október 11-én hajnalban Klagenfurttól, Karintia székhelyétől nem messze halálos autóbalesetet szenvedett. Személyét és a baleset körülményeit máig is viták övezik Ausztriában.

Vasárnap a baleset helyszínén, Lambichlben emlékkeresztet állíttatott a tartományi vezetőség Haidernek, a klagenfurti dómban istentiszteletet tartottak az emlékére. A párt a legutóbbi, 2008-as parlamenti választásokon 10 százalékot ért el, Karintiában viszont a lakosság közel felének (45 százalék) támogatottságát élvezi. Az első politikai sikereit az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) színeiben arató, radikális kijelentéseiről és közvetlen stílusáról híressé vált politikus nem múló népszerűségét mutatja, hogy a baleset helyszínén számos gyertya, fotó, virágcsokor és neki címzett "üzenet" látható, s helyi lakosok elmondása szerint naponta több tucatnyian teszik ott tiszteletüket.

Az évforduló közeledtével a sajtóban a legnagyobb figyelmet a Haider életét bemutató, szombaton megnyílt időszaki kiállítás kapta. A fotókból, személyes tárgyakból összeállított tárlaton látható például egy hintaló a politikus gyerekkorából, egy karóra, egy pipa és több más használati tárgy. Míg a szervezők azt hangoztatják, ők "semmit sem tettek hozzá és semmit sem vettek el" az igazságból, a sajtó kritikus hangvételben tudósított a megnyitóról. A bírálók szerint a kiállítás nem mutatja be a teljes igazságot Haider apjának nemzetiszocialista múltjáról. Kifogásolhatónak látják azt is, ahogy a kiállítás Haider nemzetiszocializmussal kapcsolatos kijelentéseit kezeli.

A feliratok megemlítik, hogy a néhai politikus szülei, "mint más milliók", egykor a nácizmus hívei voltak. Az azonban nem szerepel a kiállítás anyagában, hogy apja, a néhai Robert Haider 1934-ben részt vett a "júliusi puccsban" - az osztrák kormány elleni véres, ám sikertelen hatalomátvételi kísérletben -, az apa Németországba menekülését pedig az ausztrofasizmus ellőli menekülésként tünteti fel a kiállítás. A tárlat nem utal arra sem, hogy Jörg Haider 1995-ben a Waffen-SS veteránjait "tisztességes embereknek" nevezte, akik "a legnagyobb ellenszélben is hűek maradtak meggyőződésükhöz".

A néhai politikus egy másik, szintén nagy felzúdulást kiváltó kijelentését, amellyel a náci Harmadik Birodalom foglalkoztatáspolitikáját dicsérte, "később túlságosan felnagyított ügyként" írja le a tárlat. Haider a megengedett sebesség kétszeresével, óránként 142 kilométeres sebességgel száguldott tavaly október 11-én hajnalban, amikor egy előzés után halálos autóbalesetet szenvedett. A vérében 1,8 ezrelék alkoholt találtak, az Ausztriában megengedett mennyiség 3,6-szorosát.

Az idén tavasszal lezárult hivatalos vizsgálat megállapította, hogy a balesetet egyedül Haider hibája okozhatta, a néhai politikus hívei körében ennek ellenére újra és újra megfogalmazódik a feltevés, miszerint gyilkosság történt. Már életében is találgatások folytak az osztrák sajtóban a nős politikus állítólagos homoszexuális hajlamairól, kettős életéről.

A találgatások épp az évforduló előtt újabb tápot kaptak: a Bild című német napilap a hétvégén megszólaltatott egy fiatalembert, aki azt állítja, hogy viszonya volt Haiderrel, s hogy a politikus nem sokkal a tragikus autóbaleset estéjén kétszer is nála időzött. A BZÖ kegyeletsértő rágalmazásként utasította vissza a Bildben közölteket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anarchisták törtek-zúztak a franciaországi Poitiers belvárosában

Betört kirakatokat, összemázolt műemlékeket, megrongált telefonfülkéket és buszmegállókat hagyott… Tovább olvasom