Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Egy dolgozó, egy biztosítás

Amióta Ausztriában dolgozik olvasónk, feleslegesen fizeti itthon a havi 6800 forintot.
Olvasói kérdés

Fiam fél éve dolgozik Ausztriában, bejelentett munkaviszonnyal. A magyar egészségbiztosítás itthon viszont ketyeg, havi 6800 forint. Kell-e fizetnie két biztosítást? Ha a magyar biztosítást szünetelteti és hétvégén, mikor itthon tartózkodik, betegség éri, hogyan működik a betegbiztosítás?


A szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról szóló európai uniós rendelet értelmében abban az országban kell fizetni a társadalombiztosítási járulékot, ahol dolgozunk. Ez azt jelenti, hogy aki Ausztriában dolgozik, az Ausztriában biztosított. Ahhoz, hogy az Ausztriában dolgozó és járulékot fizető ingázó igénybe vehesse Magyarországon is az egészségügyi szolgáltatást, nem kell 6800 forintot fizetnie havonta. Viszont az osztrák egészségbiztosítási pénztárnál (Gebietskrankenkasse) ki kell kérnie egy E106-os igazolást.

Amióta Ausztriában dolgozik olvasónk, feleslegesen fizeti itthon a havi 6800 forintot. Próbálja a magyar társadalombiztosítónál visszakérni ezt az összeget.

(A Krankenkasse burgenlandi elérhetőségeit korábbi számunkban megjelentettük. A tudnivalók összeállításában a Kisalföld partnere a Magyar Szakszervezeti Szövetség.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vulkánkitörés - evakuálják egy japán sziget lakosságát

A váratlanul működésbe jött tűzhányó sűrű fekete füstöt és kődarabokat is lövellt a magasba. Fotók! Tovább olvasom