Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 13°C Még több cikk.

Diplomáciai vita az EU és Fehéroroszország között

A magyar Külügyminisztérium megerősítette, hogy Budapest, hasonlóan a többi európai uniós államhoz, hazarendeli konzultációra minszki nagykövetét.
Szolidaritásból visszahívják konzultációra a Fehéroroszországban állomásozó uniós nagyköveteket, miután Minszk felkérte az Európai Unió és Lengyelország nagykövetét, hogy hagyja el az országot - mondták el brüsszeli diplomaták kedden.

A magyar Külügyminisztérium megerősítette, hogy Budapest, hasonlóan a többi európai uniós államhoz, hazarendeli konzultációra minszki nagykövetét.

A döntésre azután került sor, hogy Minszk az EU szankcióinak kiterjesztésére adott válaszul visszahívta az Európai Unióhoz és Lengyelországba akkreditált nagykövetét, és felkérte az unió és Lengyelország fehéroroszországi nagykövetét, hagyják el az országot.

"Az javasoltuk, hogy az EU-küldöttség vezetője és Lengyelország fehéroroszországi nagykövete térjen haza konzultációra, hogy közölje vezetőikkel a fehérorosz fél határozott álláspontját, miszerint elfogadhatatlan a nyomásgyakorlás és a szankciók" – tudatta Andrej Szavinih fehérorosz külügyi szóvivő. Hozzátette: Minszk visszahívja brüsszeli és varsói nagykövetét, és "további intézkedéseket hozhat érdekei védelmében", ha az EU fokozza a nyomást.

A szóvivő azt is közölte, hogy Fehéroroszország feketelistát állít fel azokról, akik segítették a Minszk elleni szankciók bevezetését. Donald Tusk lengyel kormányfő kijelentette, hogy Minszk legutóbbi lépése nem változtat Varsó álláspontján. "Nem változtatjuk meg a szankciók szükségességével kapcsolatos álláspontunkat.
Nehéz azonban most nyilatkoznom erről a sajátos helyzetről" - mondta. "Ellenséges lépésnek" értékelte a EU kiterjesztett szankcióira adott belorusz választ Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, valamint Marcin Bosacki lengyel külügyi szóvivő.

Schulz szerint a döntés "aránytalan és értelmetlen" volt, "a kívánttal ellenkező eredményt fog kiváltani", valamint "tovább ront az EU és Fehéroroszország kapcsolatain". Az uniós tagországok külügyminiszterei kedden hivatalosan is jóváhagyták az újabb büntetőintézkedéseket a fehérorosz rezsimmel szemben. Ez alapján további 21 olyan személyt sújt az EU utazási tilalommal és vagyonbefagyasztással, akik felelősek a belső ellenzék elnyomásáért.

A listára most felkerülők elsősorban az igazságszolgáltatásban, illetve a rendőrség állományában tevékenykednek. Az unió meglátása szerint felelősek ellenzéki személyek indokolatlan letartóztatásáért és elítéléséért. Korábbi tervek szerint cégek, illetve üzletemberek is a listára kerültek volna, erről azonban az uniós tagállamok egyelőre nem tudtak megállapodni.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője jelezte, hogy a következő hónapokban további szankciószigorításra számít Aljakszandr Lukasenka elnök rezsimjével szemben. Hangoztatta, hogy az országban az emberi jogok tiszteletben tartásának szempontjából elfogadhatatlan intézkedéseket hajtottak végre.

Az EU jelenleg több mint 200 személyt és három szervezetet sújt szankciókkal, emellett korábban fegyverembargót is elrendelt Minszkkel szemben. Lukasenka rezsimje ellen 2010 decembere, a legutóbbi elnökválasztás után növekvő szigorral lépett fel a nemzetközi közösség a választási szabálytalanságok, illetve az ellenzéki vezetők és tüntetések elleni kemény fellépés miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexuális visszaélések: a német katolikus egyház kártérítést fizet az áldozatoknak

Németországban kártérítést fizettek mintegy 950 férfinek és nőnek, akik papok vagy a katolikus… Tovább olvasom