Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Csak szigorú feltételekkel adható devizahitel Ausztriában

Szigorú feltételekhez köti az osztrák pénzügyi felügyelet (FMA) hétfőtől a lakossági devizahitelezést.
Az FMA hétfőn közzétett iránymutatásában leszögezte, hogy a külföldi fizetőeszközben felvett hitel "tömegterméknek" nem alkalmas, csak olyan esetekben nyújtható, amikor az ügyfél az adott devizában kapja a jövedelmét, illetve ha megfelelő összegű megtakarítása van abban a pénznemben. Az FMA el akarja érni, hogy csökkenjen - az euróövezetben kivételesen magasnak számító - osztrák devizahitelek aránya.

Megtiltani nem tudja, az előírások szigorításával azonban minimálisra igyekszik csökkenteni ezt a hitelezési formát. Az osztrák bankok mindegyikének stratégiát kell kidolgoznia és írásban beterjesztenie a felügyeleti szervhez arról, hogyan csökkenti hosszú távon a kihelyezett devizahitelek arányát. Az Osztrák Nemzeti Bank (ÖNB) kockázatosnak tartja a bankrendszerre nézve a kihelyezett devizahitelek magas összegét, ezt a kockázatot csökkenteni kell - mondta az FMA-val közös sajtótájékoztatón Andreas Ittner az ÖNB igazgatója. Mint rámutatott, az euróövezetben kihelyezett összes lakossági hitel 2,6 százaléka esik Ausztriára, ezen belül a devizahiteleknek aránytalanul nagy része, 42,7 százaléka.

Hosszú távon az utóbbit is 2-3 százalékra kell csökkenteni - mondta. Ausztriában az 1990-es évek végén vált népszerűvé a devizahitel. A lakossági hitelek mintegy 30 százaléka tartozik ebbe a csoportba, 80 százaléka lakáscélú. Döntő részük svájci frank, kisebb részük japán jen alapú. A hitelek állománya 2008 és 2010 között 39,1 milliárdról 36,6 milliárd euróra csökkent. Az ügyfelek száma Ittner szerint 280-300 ezerre, az átlagos hitelösszeg 120-130 ezer euróra tehető.

Az FMA már korábban is eltanácsolta a bankokat a devizahitelezéstől. 2008-ban, a Lehman Brotehrs bankház összeomlása után annak a véleményének adott hangot, hogy a lakossági devizahitelezést nem tartja jó válságkezelési módnak. Az azóta felvett hiteleknek már csak nyolc százaléka devizaalapú.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kátyúk ellen tüntetnek a bolgárok

A bolgár utak, utcák veszélyes kátyúi ellen tüntettek hétfőn Bulgária nyolc városában. "Nem kérünk a… Tovább olvasom