Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Botrányos levél a Vatikánból: a püspök ne jelentse a pedofilügyeket

A Vatikán egy 1997-ben kelt levelében elutasította ír püspököknek azt a kezdeményezését, hogy az egyházat érintő minden pedofilgyanús ügyet jelentsenek a rendőrségnek.
 
A papi pedofília áldozatainak képviselői szerint az újonnan nyilvánosságra került levél bizonyítéka annak: a katolikus egyház mindenütt a világon megpróbálta elérni, hogy a berkein belül elkövetett pedofil cselekmények rejtve maradjanak. A levél - amelyet az ír állami rádió és televízió (RTE) szerzett meg, és bocsátott szerdán az amerikai hírügynökség rendelkezésére - annak írásbeli nyoma, hogy a Vatikán visszautasította az ír egyház egy 1996-os kezdeményezését. Azt követően, hogy a szigetországban elsőként nyilvánosságra kerültek olyan feljelentések, amelyekben gyermekmegrontással vádoltak papokat, a hazai egyház püspökei segíteni akarták a rendőrséget a pedofil papok azonosításában, és erről a szándékukról tájékoztatták a Szentszéket.

A levél tartalma ellentmond Róma azon kitartó állításának - és ez különösen egyesült államokbeli perekben hangzik el a Szentszék részéről -, hogy soha nem utasította a püspököket arra: titkolják el a rendőrség elől, ha felmerül bűncselekmény gyanúja vagy bűntényre vonatkozó bizonyíték. Aláírója, a néhai Luciano Storero érsek, dublini pápai nuncius ezzel szemben hangsúlyozza: az egyháznak joga van saját hatáskörben feltárni minden pedofilgyanús esetet, ha indokolt, kiszabni érte a büntetést, és ezeket a feladatait nem kell átadnia a polgári hatóságoknak.
A Vatikán már szerdán reagált a levél nyilvánosságra kerülésére. Federico Lombardi közleményében hangsúlyozta: az ír püspökök kezdeményezésére adott válaszban a Szentszék éppen azt az elvet akarta megerősíteni, hogy a bűncselekményt elkövető papok nem kerülhetik el a büntetést, és hogy az egyházjog körébe tartozó minden bűncselekményt ki kell vizsgálni. Gyakran fordul elő, hogy a pedofil pap aközben próbál meg szexuális kapcsolatot létesíteni kiszemelt áldozatával, hogy gyóntatja. Ez egy gyalázatos bűnelkövetési módszer az egyházban, mert a gyónási titok megtartásának kötelezettsége kizárja, hogy a pap elárulja: ki és mit mondott neki, mit tett a gyóntatás közben - jegyezte meg Lombardi. "Ez a körülmény súlyos erkölcsi és egyházjogi problémákat vet fel, amelyeket a bűncselekmények jelentésének kötelezettsége miatt rendkívül óvatosan kell kezelni" - tette hozzá.

Storero az 1997-es levélben tájékoztatta az ír püspököket arról, hogy új irányelvük - miszerint kötelező jelenteni a polgári hatóságoknak minden bűncselekménygyanús esetet - súlyos erkölcsi és kánonjogi következményeket vonhat maga után. Mint írta, az egyházi törvényeket - amelyek szerint a nemi visszaélések feltárását és megbüntetését az egyházon belül kell megoldani - "aprólékosan követni kell". Az a püspök, aki megpróbálja keresztülvinni, hogy valamely egyházon kívüli hatóság szabjon ki büntetést olyan bűncselekményre, amely az egyház illetékességébe tartozik, abban a "nagyon zavarba ejtő" helyzetben találhatja magát, hogy egy egyházi fellebbezés nyomán Róma megsemmisíti az ítéletet - írta annak idején a nuncius.

Az amerikai hírügynökség kérésére sem írországi, sem vatikáni katolikus tisztségviselők nem voltak hajlandók megjegyzést fűzni szerdán az 1997-es levélhez. Az RTE állítása szerint egy ír püspöktől kapta meg annak másolatát.

A pedofília ellen fellépő írországi emberjogi aktivisták szerint a levél azt bizonyítja: a vatikáni vezetők nemcsak egyetértettek azzal, hogy a pedofil papokat meg kell védeni a bűnügyi nyomozástól, hanem egyenesen utasítást adtak erre. "A levélnek hatalmas nemzetközi jelentősége van, mert bizonyítja a Vatikán arra irányuló szándékát, hogy meg kell akadályozni a visszaélések jelentését a bűnüldöző szerveknek. És ha ez az utasítás itt (Írországban) érvényes volt, akkor érvényesnek kellett lennie mindenütt" - jelentette ki Colm O,Gorman, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet írországi irodájának igazgatója.

Joelle Casteix, a papi visszaélések áldozatainak hálózata elnevezésű amerikai jogvédő szervezet igazgatója pedig azt mondta a levélről: "erre a bizonyítékra vártunk".

Olvasóink írták

 • 7. meir 2011. január 22. 14:08
  „Botranyos level a Vatikan-bol;a puspok ne jelentse..........!
  na ja,; Kamerad Ratzinger amiota Papa hirtelen nagyon finnyas lett bizonyos ugyek keredeseben!!
  bezzeg korabban,...............ugy 15-evesen!! Nem finnyaskodott ennyire”
 • 6. meir 2011. január 20. 15:04
  „5-os!!
  NEM fordul elo!!
  Hazugsag amit allitasz!! ugyanis a Rabbi nem kotelezheto a Colibatusra!! minden Rabbi Nos!!”
 • 5. pancser 2011. január 19. 17:24
  „1.-hez! Bátyó, szerinted pedofil rabbi nem fordul elő? Sajnos mindenhol akad!”
 • 4. pancser 2011. január 19. 17:22
  „A leleplező újságírók között valószínű van pedofil, most abban lelik örömüket, hogy néhány pap is, ez nagyon szörnyű és ugyanakkor gyerekesen primitív!”
 • 3. szabo1936 2011. január 19. 16:53
  „Ha nem talalnak egy fiatal kover gyereket akor megelegednek egy jol apolt oreg emberel!”
 • 2. pancser 2011. január 19. 16:40
  „Olyanok próbálják az egyházat gyalázni aki nap mint nap erkölcsi fertőben tobzódnak.”
 • 1. meir 2011. január 19. 15:23
  „Na ugye!!!!!
  es meg mentegetoznek!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerződésszegéssel vádolja az alapítvány a tartományt

Bírósági tárgyalás elébe néz az Esterházy Privátalapítvány és Burgenland tartomány. Tovább olvasom