Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Bocsánatot kért a dél-koreai kapitány, amiért elhagyta a süllyedő hajót

A legénység három további tagjával egyetemben súlyos gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolják a kapitányt, aki tettéért akár halálbüntetést is kaphat.
Bocsánatot kért a süllyedő hajó elhagyásáért és az utasok mentésének elmulasztásáért annak a dél-koreai kompnak a kapitánya, amelynek szerencsétlensége áprilisban több mint 300 ember - döntően iskolás gyerekek - halálát okozta.

"Szörnyű bűnt követtem el. Bocsánatot kérek" - mondta szerdán a bíróság előtt a legénység három további tagjával egyetemben súlyos gondatlanságból elkövetett emberöléssel vádolt kapitány, aki tettéért akár halálbüntetést is kaphat.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem volt szándéka mások halálát okozni, és haláláig imádkozni fog az áldozatok lelkéért. "Tudom, hogy soha nem jutok ki a börtönből, bármennyi segítséget is kapok Istentől és ügyvédemtől. De (...) soha nem volt szándékomban ölni" - közölte a 68 éves Li Dzsun Szok kapitány.A Szevol komp 476 emberrel a fedélzetén április 16-án, Dél-Korea délnyugati partjainál süllyedt el. A tragédiában 304-en, többségében középiskolások vesztették életüket, 10 ember holtteste a mai napig nem került elő. Ez volt az ország történetének legsúlyosabb hajóbalesete, amelynek kapcsán rengeteg bírálat érte a hatóságokat és a kormányt.

A kapitány és a legénység szinte rögtön elhagyták a hajót, miután az megdőlt és süllyedni kezdett, az utasokat pedig arra utasították, hogy maradjanak kabinjaikban. Ezt utólag azzal indokolták, hogy az emberek szerintük megfagytak volna a hideg vízben, így jobbak voltak a túlélési esélyeik a hajón. Más beszámolók szerint fejetlenség uralkodott a kompon a balesetkor, és mindenki a saját bőrét próbálta menteni.

Egy hétfőn közzétett jelentés szerint a balesethez számos tényező vezetett, köztük a megengedettnél jóval nagyobb tömegű rakomány, a hajó illegális átalakítása és a kormányos szakértelmének hiánya.

A hatóságok a szerencsétlenül járt komphajó ügyével összefüggésben 399 embert vettek őrizetbe, további 154 embert - köztük a parti őrség négy tisztségviselőjét - a vizsgálat idején tartóztattak le a tragédiában közvetve vagy közvetlenül játszott szerepükért.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízezrek kényszerülnek sátrakba a kínai földrengés helyszínén

A kedd késő esti délnyugat-kínai földrengésnek az egy halálos áldozat mellett több mint 320… Tovább olvasom