Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Bírósági ítélet Romániában a magyar nyelvhasználatért

Első fokon a román diszkriminációellenes tanácsnak adott igazat a nagyváradi táblabíróság, amely szerint a romániai Szatmár megye prefektusi hivatalának magyar nyelvre is le kell fordítania az internetes honlapján közölt információkat.

A tanács korábban figyelmeztetésben részesítette a hivatalt amiatt, hogy kizárólag román nyelvű az intézmény honlapja, holott Szatmár megyében a magyar lakosság aránya meghaladja a 20 százalékot. A figyelmeztető határozat ellen nyújtott be bírósági keresetet a prefektúra, amelyet most elutasított a nagyváradi táblabíróság.

Asztalos Csaba, a diszkriminációellenes tanács elnöke az MTI-nek elmondta: csütörtökön kézbesítették a bírói indoklást, amely szerint a prefektúra nem érvelhet azzal, hogy nincs pénze a fordításra, hisz van büdzséje, s a költségeket ebből kell biztosítania.

A dokumentum szövegéből az is kiderül, hogy a prefektúra megkérdőjelezte, egyáltalán hátrányos megkülönböztetésben részesülnek-e a magyarok amiatt, hogy az intézmény honlapja kizárólag román nyelvű. A bíróság elvetette ezt az érvet megállapítva, hogy a kizárólag román nyelvű tartalom miatt sérül a magyar nemzetiségű személyeknek a közérdekű információkhoz való hozzáférési joga.

Megállapította, hogy a prefektúrának az az érve sem elfogadható, hogy nem rendelkezik szakképesített fordítókkal, hiszen lehetősége van fordítócégek szolgáltatásának igénybevételére.

Asztalos szerint a prefektúra várhatóan megtámadja az első fokú ítéletet, de szerinte jó esély van arra, hogy az általa vezetett intézmény jogerősen megnyerje a pert. Hozzátette: más megyék prefektusi hivatalával is hasonló perben állnak.

Olvasóink írták

 • 5. Pretorianus 2012. november 09. 17:31
  „4. NoH 2012.11.09. 14:14
  Sopronban pl nem lenne kötelező, hogy maradjunk a jelennél. A "magyarosítás" kifejezés itt elég morbid,ugyanis a két kommunista állam,az akkori Magyarország és szlovákia szégyene, hogy kitelepítések folytak...Sopronba is sok olyan magyar család került a német ajkúak "helyére",akiket elűztek hazájukból!
  Én ismerek személyesen olyan "itthagyott" német ajkút és ide telepített felvidéki magyart,akik együtt sírtak és tagadták Istent... Nem értették, hogy történhetett ez velük. Nem voltak azok vidám idők...”
 • 4. NoH 2012. november 09. 14:14
  „Sopronban azért van németül is kiirva mert addig ameddig el nem üzték a németeket és nem kezdödött el a magyarositás addig az arány más volt ! ez nemcsak soipronra vonatkozik hanem sok más településre is !”
 • 3. Pretorianus 2012. november 09. 12:32
  „Magyarországon is törvény szabályozza a többnyelvű feliratokat a kisebbség érdekében. De mivel semelyik megyében és országosan sem érik el a megadott százalékot, így városi és kistelepülési szinten működik. Például Sopronban sincs 20 % német kisebbség,mégis ki van írva rengeteg utcában németül is az utca név, sőt a városkapuknál németül a város neve. Romániában más a helyzet,ott megyei szinten meghaladja a 20 %-ot a magyarok lélekszáma, így kötelező lenne a min. 2 nyelvű felirat. Használjátok a netet, ne csak bárgyú kérdéseket tegyetek fel... :) Verácska neked külön üzenem, az erdélyi magyarok többsége beszél valamilyen szinten románul. A magyar nyelvhez való jogukat pedig a román kormánynak kell biztosítaniuk, mert ők hozták eme törvényeket!”
 • 2. vera2012 2012. november 09. 09:57
  „A magyar lakosságnak , mivel Romániában él, ott jár iskolába, dolgozni, orvoshoz jár, azért a román nyelvet is tudni kellene... hiszen ott él.
  1. Igazad van, ez engem is érdekelne.”
 • 1. Madarász 2012. november 08. 21:48
  „Azért engem érdekelni, hogy melyik magyar kormányhivatal honlapján szerepelnek az információk németül, horvátul, cigányul, stb...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Székelyzászlókkal tüntettek Sepsiszentgyörgyön a prefektus ellen

Több száz székely zászlót lobogtattak egy tüntetés résztvevői csütörtökön Sepsiszentgyörgyön. Tovább olvasom