Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Berlusconi: a négy év börtönből hármat elengednek, egyet pedig közmunkára válthat

A Silvio Berlusconira kiszabott semmítőszéki ítélet végrehajtásának dátumát számolgatták a pénteki olasz napilapok.
A Silvio Berlusconira kiszabott semmítőszéki ítélet végrehajtásának dátumát számolgatták a pénteki olasz napilapok, amelyek szerint a Szabadság Népe (PdL) elnökének börtönbüntetése megpecsételte a római kormány sorsát is.

Az olasz semmítőszék csütörtökön megerősítette a volt kormányfőre adócsalás miatt másodfokon kiszabott négy év börtönt, de elvetette azt, hogy a politikust eltiltsák a közhivatal viselésétől, és a másodfokú bíróságra utalta vissza a kiegészítő büntetés újratárgyalását. Mindez azt jelenti, hogy Berlusconit nem fosztják meg szenátusi mandátumától, amíg a másodfokú bíróság nem dönt ismét a közhivataltól való eltiltás időtartamáról. A négy év börtönből hármat automatikusan elengednek egy korábbi amnesztiatörvény értelmében. Ezután pedig Silvio Berlusconi - mivel 70 évesnél idősebb és még nem volt büntetve - dönthet arról, hogy a börtön helyett egy év házi őrizetet vagy közhasznú munkavégzést választ.

Egy adócsalásért jogerősen elítélt embernek el kell hagynia a politikát. Az olasz politika vitathatatlan főszereplőjének számító Berlusconit azonban nehéz félretenni - hangoztatta a Corriere della Sera című lapnak nyilatkozva Antonio Gibelli, a genovai egyetem történelemprofesszora, aki könyvet írt Berlusconiról. Gibelli szerint Berlusconi válaszul minden erejével áldozatként fogja magát feltüntetni, amivel az utóbbi húsz évben már pártot alapított, és többször választást is nyert.

A konzervatív napilap szerint nem véletlen, hogy Berlusconi most jelentette be a Forza Italia (Hajrá Olaszország) újraindítását, ami után "nem tudni, meddig tart még a római kormány" - írta a Corriere, amely szerint az ítélet automatikus, heteken belüli következménye lesz, hogy a szenátor Berlusconit kizárják a római parlament felsőházából, megfosztják útlevelétől, és hat évig nem vehet részt politikai választásokon. Berlusconi nevét is le kell venni a PdL logójáról.

Más számítások szerint azonban a Berlusconival szembeni ítélet nem hetek, hanem hónapok múlva lesz csak végrehajtható.

A Corriere érzelemmel és büszkeséggel telinek tartotta Berlusconi csütörtök éjszakai videoüzenetét, amelyben ártatlanságát és politikai kitartását hangsúlyozta.

Berlusconi videója tele volt haraggal - véli a balközép La Repubblica. A napilap szerint az ítélet október közepétől válhat végrehajthatóvá. Ekkorra rendelheti el a bíróság Berlusconi házi őrizetét vagy közhasznú munkavégzését, és ekkora szavazhatja meg mentelmi jogának felfüggesztését is a szenátus illetékes bizottsága. A Demokrata Párt (PD) erre fog szavazni, ami egyenlő a PD-PdL koalíció felborításával - hangoztatta a La Repubblica. Az újságnak Pippo Civati PD-politikus azt mondta, hogy a kormánytöbbség fenntarthatatlanná vált, a parlament ősszel még szavazza meg a választási reformot, és "utána menjünk ismét az urnákhoz".

Feltámadok - utalt Berlusconi reakciójára a Libero. A jobbközép napilap szerint még nem tudni, "ki nevet a végén": a Letta-kormány beleremegett Berlusconi elítélésébe, a PdL egyelőre nyugodt, de két PdL-államtitkár, Michaela Biancofiore és Gianfranco Micciché máris felajánlotta lemondását parlamenti mandátumáról.

Berlusconinak nincsen vége. Az igazságot fejezték le - írta a Berlusconi család által birtokolt Il Giornale. Az újság hangsúlyozta, hogy az olasz ügyészség húsz éve üldözi Berlusconit. A lap méltatlannak nevezte a külföldi sajtó éljenzését az ítélet miatt. Az Il Giornale főszerkesztője a SkyTG24 hírtelevíziónak kifejtette: a Forza Italia Berlusconival születik újra, de talán nem Silvióval, hanem lányával, Marinával.

A jobbközép sajtó szerint az ítélet a kormányt zárta csapdába, ezért igyekezett azonnali közleményekkel a "kormányt menteni" Giorgio Napolitano elnök és Enrico Letta kormányfő is.

Elítélték a bűnözőt. A kormány élőhalott - szólt az Il Fatto Quotidiano címoldala. A balközép újság a Berlusconira a következő hónapokban váró további hat bírósági ítéletre emlékeztetett.

A La Stampa szerint a Berlusconi-korszak az ítélettel lezárult. "Berlusconinak ki kellene mondania a vége szót, de videoüzenete azt mutatta, hogy ő ezt még nem értette meg" - jegyezte meg a torinói napilap, attól tartva, hogy a "számlát a végén az országnak kell megfizetnie". A La Stampának nyilatkozó Franco Coppi Berlusconi védőügyvédje "bírósági tévedésről" beszélt, és bejelentette, hogy az európai bíróságokon keresnek jogorvoslatot.

A piacok az új olasz választásoktól tartanak - kommentált az IlSole24Ore gazdasági napilap.

Az olasz sajtó szerint Berlusconi a házi őrizetet fogja választani, és még nem tudni, melyik palotájában akarja majd letölteni ezt az időt.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2013. augusztus 02. 16:57
    „ORBÁN, FIGYELEM! Semmilyen hatalom nem tart örökké!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bostoni robbantás: jogszabályok akadályozták a merénylet meghiúsítását

Több jogi szabályozás és az igazságügyi minisztériumi rendelkezés akadályozta az FBI-t abban, hogy… Tovább olvasom