Kisalföld logö

2018. 07. 19. csütörtök - Emília 18°C | 28°C Még több cikk.

Békés megoldást szeretne Kína az észak-koreai helyzetre

Az észak-koreai kérdés békés megoldását sürgette Hszi Csin-ping kínai elnök Donald Trump amerikai elnökkel folytatott szombati telefonbeszélgetésében - adta hírül a kínai állami televízió.
"Az érintett feleknek önmérsékletet kell tanúsítaniuk, és kerülniük kell a Koreai-félszigeten tapasztalható feszültséget tovább szító szavakat és tetteket" - idézte a CCTV Hszit.

A kínai elnök szerint Peking és Washington közös érdeke a Koreai-félsziget atommentesítése, valamint a terület békéjének és stabilitásának megóvása.

Az észak-koreai nukleáris kérdést tárgyalásos úton kell megoldani, és Kína a kölcsönös tisztelet alapján kész együttműködni az Egyesült Államokkal - hangsúlyozta a politikus.

Trump állítólag biztosította kínai kollégáját arról, hogy teljes mértékben tisztában van Kína szerepével az észak-koreai kérdésben.

Eközben a Fehér Ház közleményében azt írta, hogy a telefonbeszélgetés során mindkét vezető jelezte: támogatja a Koreai-félsziget denuklearizációját, és felszólítják Észak-Koreát, hogy "hagyjon fel provokatív viselkedésével és a feszültségkeltéssel".

Az amerikai elnök korábban többször sürgette Pekinget, hogy gyakoroljon határozott nyomást nukleáris és rakétaprogramját feladni vonakodó szomszédjára. Kína Észak-Korea legnagyobb kereskedelmi partnere és segítője.

Trump pénteken újból kemény szavakkal üzent Phenjannak, és azt mondta, hogy az amerikai hadsereg csőre töltve várja az újabb provokációt. A Guamot rakétacsapással fenyegető Észak-Korea eközben azzal vádolta Washingtont, hogy atomháború szélére sodorja a Koreai-félszigetet.

Az amerikai elnök az óceániai külbirtok kormányzóját is felhívta helyi idő szerint pénteken.

"Biztonságban vagytok, ezer százalékig veletek vagyunk" - mondta Eddie Calvónak.

"Elnök úr, Guam kormányzójaként, Guam népének képviselőjeként és amerikai állampolgárként elmondhatom, hogy még sohasem éreztem magam nagyobb biztonságban és ennyire magabiztosan, mint önnel a kormányrúdnál" - válaszolt Calvo.

"Egy percig se aggódjon" - mondta Trump a Guam News hivatalos Twitter-oldalán is közzétett beszélgetés során. "El kell mondanom, Eddie, hogy hihetetlenül híres lesz. A világon mindenhol Guamról és önről beszélnek."

A Fehér Ház közleményében azt hangsúlyozta, hogy az amerikai erők készek garantálni a sziget lakóinak biztonságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugat-Japánpan Patriot rakétavédelmi rendszer telepítését kezdték meg

Japán megkezdte Patriot rakétavédelmi rendszerének telepítését szombaton, miután Észak-Korea a héten rakétatámadással fenyegette meg Guamot. Tovább olvasom