Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Barack Obama az USA új elnöke

USA - Barack Obama megnyerte az amerikai elnökválasztást. A demokrata párti jelöltet ezzel az Egyesült Államok első afro-amerikai elnökévé választották. "A változás megérkezett Amerikába" - mondta győzelmi beszédében.

"A változás megérkezett Amerikába" - mondta az Egyesült Államok következő elnökének megválasztott Barack Obama közép-európai idő szerint szerda reggel tartott győzelmi beszédében. Republikánus riválisa, John McCain elismerve vereségét a "történelmi választáson", az új elnök támogatására, és együttműködésre szólította fel híveit.

98 százalékos eldolgozottság
98 százalékos feldolgozottság


A mai este válasz azoknak, akik kételkednének benne, hogy Amerikában minden lehetséges, és megkérdőjelezik az amerikai demokrácia erejét - mondta Barack Obama a chicagói Grant Parkban összegyűlt 100 ezer támogatója előtt. Obama köszönetet kampánystábjának, amely "minden idők legjobb politikai kampányát" épített fel, feleségének, lányainak, valamint megemlékezett a választás előtt egy nappal meghalt nagymamájáról is.

Boldogság...

A demokrata politikus "bátor és önzetlen" vezetőnek nevezte hat évig vietnámi fogságban szenvedett republikánus riválisát, aki "olyan áldozatotokat hozott Amerikáért, amelyeket többségünk el sem tud képzelni". Obama elmondta, hogy "különösen barátságos telefonhívást" kapott a vereségét elismerő McCaintől, akivel kész együtt dolgozni.

John McCain közép-európai idő szerint hajnali öt órakor gratulált telefonon keresztül Obamának, mielőtt nyilvánosan is beismerte volna vereségét. Az amerikai emberek egyértelmű döntést hoztak - közölte John McCain Phoenix városában összegyűlt támogatói előtt, történelmi választásnak nevezve az estét, amely "különösen jelentős" az afro-amerikaiak számára.

McCain felszólította híveit, hogy vele együtt ne csak gratuláljanak Obamának, de ajánlják fel segítségüket is. "Együtt kell dolgoznunk" - közölte McCain.

Obama mindent vitt
John McCain gratulált Obamának

John McCain, a Republikánus Párt elnökjelöltje szerda reggel gratulált Barack Obamának. McCain az arizonai fővárosban, Phoenixben mondott beszédet hívei előtt. Mint mondta, az amerikai nép világosan szólt ezen a történelmi választáson. Megígérte: minden tőle telhető segítséget megad Obamának ahhoz, hogy ezekben a nehéz időkben, a sok kihívás közepette vezesse az Egyesült Államokat.

Az illinois-i szenátor több fontos kétesélyes államban aratott győzelmével, egyebek között Pennsylvania és Ohio 41 elektorának megszerzésével minden bizonnyal legyőzte republikánus vetélytársát, John McCaint.

Obamáék öröme
Obamáék öröme

Obama győzelmének előrejelzésekor a nyugati parti államokban még javában tartott a szavazás. Az ABC News becslése szerint Obama már 207 elektori voksot szerzett, amikor még hátra volt egyebek között a biztos demokrata többségű Kalifornia, Oregon és Washington állam, ezek együttesen 73 voksot képviselnek. Szakértők szerint Obama döntő fölénnyel fogja nyerni az elnökválasztást. A győzelemhez 270 elektori voksra van szükség.

Nem hivatalos, de mindenki tényként kezeli

Magyar idő szerint éjfélkor zártak az első urnák az Egyesült Államokban, az USA történetének leghosszabb kampányát követő választásán. Néhány órával később pedig kiderült, hogy a demokrata Barack Obama győzött a megmérettetésen, s ezzel ő lesz az USA első afro-amerikai elnöke, az ország 44. demokratikusan megválaszottt vezetője.

Megállíthatatlan...
Megállíthatatlan...


Szerda reggel 5 óra - Obama fölényesen vezet

A CNN adatai szerint a szavazatok 52 százalékos feldolgozása után Obamának 220, McCainnak 135 elektori szavazata van. Minden amellett szól, hogy Barack Obama lesz az USA 44. elnöke.


Részeredmények

A felmérések szerint Obama fölényes győzelmet aratott Minnesotában, pedig a republikánusok ebben az államban tartották a jelölőgyűlésüket is.

John McCain simán hozta Észak-Dakotát, ami korábban biztos republikánus állam volt, azonban a gazdasági helyzet előtérbe kerülésével párhuzamosan kiegyenlített lett a verseny az előzetes felmérésekben.

Obama nyert New Hampshire-ben, Maine-ben, Connecticutban, Massachusettsben, Vermontban, New Jersey-ben, Marylandben, a fővárosban, és Illinoisban. McCain nyert Alabamában, Dél-Karolinában, Tenneseeben, Kentuckyban és Oklahomában.

Szerda hajnal - Obamának áll a zászló

Magyarországon hajnali 3 órakor újabb 15 államban zárnak be a szavazóhelyiségek. Ezzel már majdnem eléri a nyugati partot a zárás és már csak a Csendes-Óceán környékén lehet csak szavazni. Magyar idő szerint hajnali ötkor zárnak az utolsó szavazófülkék, az Oroszországgal határos Alaszkában.

Hajnali kettőkor 15 államban véget ér a szavazás. Köztük van a nagy Pennsylvania, a mélyrepublikánus Alabama és Mississippi is, illetve Missouri, ahol 1956-ot leszámítva mindig a végső győztes nyert.

Az AP exit pollja szerint meggyőző előnyt ért el országosan Obama a nők, a feketék és a latinók között, emellett a korábbi választásokon még nem szavazók között is simán nyert. A nőknek valamivel több, mint fele, a latinók kétharmada, és gyakorlatilag az összes fekete őt választotta. Az első választók háromnegyede is őt támogatta.

Kedd hajnal - Obama két faluban nyert

Megkezdődött az elnökválasztás két amerikai kistelepülésen, helyi idő szerint kedden nulla óra után néhány perccel. Mindkét New Hampshire állambeli faluban Barack Obama demokrata jelölt kapta a szavazatok többségét, ami azért is érdekes, mert errefelé általában republikánus jelölteket választanak.

Hart's Locationben Barack Obama 17 szavazatot kapott, republikánus ellenfele, John McCain pedig tízet - jelentette az AFP francia hírügynökség helyszíni tudósítója. A 42 fős település 1996 óta az első, ahol megkezdik a voksolást.

Amerikai elnökválasztás 2008

Korábban a 75 lakost számláló Dixville Notch volt az első. Itt most 15 voks jutott Obamának, míg McCainnek hat - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió. Ezen a településen 1968 óta nem győzött demokrata jelölt. Az Egyesült Államok többi részén csak órákkal később kezdődik a szavazás, az első eredményekre pedig keleti parti idő szerint este hét óráig (magyar idő szerint éjfélig) várni kell. Utoljára Alaszkában zárnak be a szavazóhelyiségek, keleti parti idő szerint szerda hajnali egy órakor (magyar idő szerint szerda reggel hatkor).

Dixville Notch

Az amerikai választási törvény lehetővé teszi, hogy a 100 főnél  kisebb lélekszámú településeken már éjfélkor megnyissák a  szavazóhelyiségeket, s az összes szavazat leadása után le is zárják  az urnákat. Dixville Notchban 1948 óta hagyomány, hogy már éjfélkor mindenki elmegy szavazni.

Melyik államokra érdemes figyelni?


A győzelemhez 270 elektori szavazatot kell szerezni az 538-ból. Az amerikai elnökválasztás az úgynevezett ingadozó államokban dől el. Ezek azok az államok, amelyek az egymást követő választásokon felváltva szavaztak a demokrata és a republikánus jelöltre, szemben a megbízhatóan egyik párt jelöltjét választó államokkal. A nyár elején még azt becsülték a szakértők, hogy az idei választáson 12-13 államban lesz szoros verseny, de a demokrata Barack Obama meglepően jó teljesítménye miatt korábban megbízhatóan republikánusokra szavazó államok (például Indiana és Montana) is ingatag államokká váltak. A RealClearPolitics című amerikai politikai weboldal több közvélemény-kutatás összevetésével készült hétfői becslése szerint Obama 228 biztos elektori szavazatra számíthat, míg a republikánus McCain 118 elektori szavazatot tudhat a zsebében.

Dixville Notch
Dixville Notch - Az elsők

A CNN óvatosabb becslése szerint Obama 210, míg McCain 121 biztos elektori szavazatot kap. A demokraták főleg keleti és nyugati partvidéken lévő államok (például Kalifornia, Oregon és New York) szavazataira számíthatnak biztosan, míg a republikánusok leginkább a déli, és közép-nyugati államokban erősek (például Texas, Alabama vagy Utah). Idén leginkább két fontos ingadozó államra koncentráltak a jelöltek, a 27 elektori szavazattal rendelkező Floridára, és a húsz elektori szavazatával több választást is eldöntő Ohióra. Ez utóbbi számít a legfontosabb elnökválasztási államnak. Utoljára 1960-ban John F. Kennedy-nek sikerült úgy nyernie, hogy Ohio nem őt választotta, és republikánus jelöltnek 1860 óta nem sikerült Ohio nélkül megnyernie az elnökséget. Ha Barack Obama ezt a két államot meg tudja nyerni, gyakorlatilag már a magáénak tudhatja az elnökséget.

Az amerikai elnökválasztások előestéjén elhunyt a demokrata jelöltet, Barack Obama nagymamája

Madelyn Dunham 86 évesen, rákban halt meg. A demokrata elnökjelölt kampánykörútján jelentette be a hírt: "Az Amerika-szerte élő csendes hősök egyike volt, akik nem híresek, akiknek neve nem szerepel az újságokban, de minden egyes nap keményen dolgoznak. Feláldozzák magukat gyerekeikért és unokáikért... Erről szól Amerika, ezért küzdünk" - mondta Obama a Virginia állambeli Charlotte-ban összegyűlt támogatóinak.

Szintén nagy figyelmet kapott az idei kampányban a 21 elektori szavazattal rendelkező, nagy számú fehér munkás lakta Pennsylvania, amely ugyan az előző választásokon mindkétszer George Bush ellen szavazott, kétkedve figyelik a demokrata jelöltet. Meglepetésre idén nem egyértelmű, hogy melyik jelöltet választják két déli államban: az 1976 óta republikánus jelöltet választó Észak-Karolinában (15 elektori szavazat) és a demokratát utoljára 1964-ban választó Virginiában (13 elektori szavazat). Mindkét állam nagy különbséggel Bushra szavazott az előző két választáson, de a RealClearPolitics adatai szerint Virginiában picivel (4,2 százalék) Obama vezet, míg Észak-Carolinában fej-fej mellett áll McCainnel. Virginiában a demokraták a fővárosból az állam északi részére költözött középosztálybeli fehérek, Észak-Carolinában pedig a nagyszámú fekete lakosság szavazatában reménykedhetnek.

Hétfői jóslatok - McCain esélytelen


John McCain republikánus jelölt még a számára legkedvezőbb szövetségi állami szavazati arányok mellett sem nyerheti meg a keddi amerikai elnökválasztást - jósolta a The Washington Post.

A liberális napilap számítása szerint McCainnek nincs esélye, hogy elérje a győzelemhez szükséges bűvös számot, a 270 elektori voksot.
Az újság vasárnap közölt adatai szerint biztosan a demokrata jelöltre szavaz 227 elektori vokssal rendelkező 18 állam, köztük a két legnagyobb, Kalifornia és New York. A biztos McCain-voksok száma viszont csak 126, ezt 16 állam adja, a legnagyobb Texas.

Obama: mersébe illő esélyek?
Obama: mesébe illő esélyek?

Ha McCainnek sikerülne begyűjtenie további négy, a republikánus jelölt felé hajló államot (Észak-Dakota, Nyugat-Virginia, Arizona és Georgia, együttesen 33 voks), még csak 159 elektori szavazata lenne. Ha ezenfelül, a számára legoptimálisabb esetben meg tudná szerezni mind a hat abszolút kétesélyes államot (Missouri, Észak-Karolina, Florida, Ohio, Indiana, valamint Montana, együttesen 88 voks), még mindig kevés, összesen 247 szavazata lenne.

Másként fogalmazva: ha Obama csak a 18 biztos demokrata államot, valamint a további 7 demokrata hajlamú államot (Pennsylvania, Virginia, Colorado, Iowa, Nevada, Új-Mexikó és New Hampshire) hozza, máris 291 elektori voksa van, vagyis ő jut be a Fehér Házba. McCain egyetlen esélye - amelynek megvalósulására igen kicsi az esély -, hogy győzni tud egy nagy demokrata államban, vagy visszaveri Obama támadását annak az öt államnak a többségében, ahol 2004-ben George Bush győzött, s ahol jelenleg Obama van előnyben.

A lap megjegyezte: az egyik leglényegesebb bizonytalansági faktor az, hogy a szavazók felkészültek-e egy fekete elnök megválasztására. Ha nem, a verseny nagyon szorossá válhat.

McCain: leírták
McCain: leírták

A The Washington Post megállapította: Barack Obama és a demokrata párti kongresszusi jelöltek magabiztosan vezetik a támogatottsági listákat a keddi választások előtt. Szinte bizonyos, hogy a Demokrata Párt jelentősen meg fog erősödni a kongresszus mindkét házában, a szenátusban és a képviselőházban is.

A lap által megkérdezett 14 szakértő, illetve közéleti személyiség közül csak kettő, egy konzervatív hetilap és rádióműsor főszerkesztője, illetve házigazdája érzi úgy, hogy John McCainnek esélye lehet egy csekély arányú győzelemre.

Ki, hol ünnepel?

Chicagóban az emberek történelmi örömünnepélyre, az első fekete elnök üdvözlésére készülnek. A Grant Parkba szóló jegyeket már napokkal korábban eladták, a Michigan-tó partján várhatóan egymillióan fognak összegyűlni Obama biztosra vett győzelme alkalmából. A közép-nyugati Illinois állam nagyvárosában azonban nem csak ünnepi hangokat hallani, sokan aggódnak Obama biztonsága miatt.

Egyesek emlékeztetnek, hogy Chicago már sok erőszakos esemény tanúja volt, például nagy kosárlabdameccsek után nem egyszer zavargások törtek ki. A város vezetői felszólították az embereket, hogy tartsák be a rendet. Jody Weis rendőrfőnök közölte, hogy a Grant Parkba csak korlátozott számú embert engednek be, és semmiféle rendbontást nem tűrnek meg.

Várakozások...
Várakozások...

A republikánus jelölt az arizonai főváros, Phoenix egyik legelőkelőbb negyedében, a Biltmore gyógyfürdőhelyen kíséri majd figyelemmel a választási eredmények alakulását. Mint a liberális The New York Times megjegyezte, ez a hely olyan Pheonixben, mint a Waldorf-Astoria szálloda New Yorkban.

A Biltmore üdülőhely 1929-es megnyitása óta sok politikai esemény otthona volt, John és Cindy McCain esküvői fogadását is ott tartotta. Az arizonai szenátor ezenkívül ott ünnepelte győzelmét a februári szuperkedd után. Beszédét várhatóan 2-3 ezer ember előtt fogja megtartani a létesítmény parkjában.

Phil Gordon, Phoenix polgármestere elmondta, hogy különleges biztonsági intézkedéseket vezetnek be, amelyek azonban a városlakók többségének életét nem fogják befolyásolni.

Olvasóink írták

96 hozzászólás
 • 96. Joe Sixpack 2008. november 06. 23:21
  „Aki azt állitja hogy az igazsag amit az O´ Reilly mond, az csak neo náci lehet.”
 • 95. TK 2008. november 06. 21:48
  „Joe Sixpack valogassad ameg a szavaid mertnem tudod kivel beszelsz.
  Normalisan szoltam hozzad nincsen ertelme a buta beszednek.”
 • 94. Joe Sixpack 2008. november 06. 20:58
  „Az igazság hogy O´ Reilly asszisztense nem verte ki neki a farkát. Verd csak neki ki te, vagy beno.”
 • 93. Tk 2008. november 06. 18:45
  „Faj az igazsag amit az O´ Reilly mond?O legalabb szemtol szembe megkerdezi azt amit mas csatornakon (ABC,NBC,CNN) nem mernek.Az hogy milyen dolga volt kivel es mit csinalt az most nem tartozik ide.Penze van es kifezette de nem tagadta le nem ugy mint Clinton.Republikanus part most veszitett de ez csak egy ideiglenes dolog.”
 • 92. Joe Sixpack 2008. november 06. 18:24
  „O´ Reilly Factor, az egy kész röhej. Azt mondta ez a majom hogy a republikánus párt lessz uralmon 100-évig miután Bush-t betette a biróság. Manapság mindenki kineveti O´Reilly-t és Busht az USA-ban.
  Aztán nagyot bukott O´Reilly mikor kiderült hogy asszisztensét akarta fizetni hogy verje ki a farkát. Sok pénzbe került ez neki.
  Ez a igazság. Nem akarták az Amcsik Hitlert sem pedig utódját.”
 • 91. TK 2008. november 06. 18:14
  „90-es te azt hiszed,hogy a Bush csinalta mind ezt? Tenyleg naiv vagy.Ajanlom neked,hogy nezzel bele az O´ Reilly Factor-ba!Ott meg az igazsagot is megtudod.”
 • 90. Joe Sixpack 2008. november 06. 17:06
  „Tessék beno itt van Bush Rezumeja és teljesitményei. Már régóta cirkulálnak angolul a net-n. Én csak kis izesitöt forditok belölle néked.

  http://www.buzzflash.com/contributors/03/04/23_resume.html

  Megtámadtam és leigáztam 2 országot

  Elköltöttem az ország pénzét és tönkretettem a pénztárt.

  Uj rekordot állitotam a legnagyob évi pénzügyi hiánnyal az államkaszának.

  Uj gazdasági rekordot állitotam a legtöbb privát évi tönkremenéssel a történelemben.

  Mindenkor legnagyob rekordját csináltam a világ tözsde összeomlás történelmében.

  Elsö elnök voltam évtizedek óta, aki kivégzett federal bünözöt.

  Elsö elnök voltam az USA történelemben bünözö multal.

  Elsö évben többet vakációztam mint összes elödjeim a történelemben.

  Egész Augusztusban vakációztam a legnagyob biztonsági krizis után az USA történelemben.

  Elsö 2 évem alatt 2 millio honfitársam vesztette munkáját.

  Több munkanélküli segélyt megvontam munkásoktol mint bármelyik elödöm az USA történelemben.

  Többen vesztették velem a házukat 1 év alatt mint bármikor a történelemben.

  Sajtó értekezletet kevesebbet adtam mint bármelyik elödöm a TV korszakban.

  Több törvényt irtam alá ami kijátsza az alkotmányt mint bármelyik elödöm a történelemben.

  Több nemzetközi egyezményt megbontottam mint bármelyik elödöm a történelemben.”
 • 89. Joe Sixpack 2008. november 06. 15:31
  „86. hozzászólás beno from USA 2008.11.06. 12:42

  Te szerencsétlen még te beszélsz itt érvelésröl, mikor Bush csödbe vitte az USA-t és a világot. Rekordot csinált hogy több munkát vesztett mint bármelyik elnök, aztán a szociális juttatásokat lefaragta még az államoknak is. Itt az USA-ban te buta vagy mint a cipötalp.”
 • 88. beno from USA 2008. november 06. 14:48
  „Kedves Joe Twopack, sokáig tartott míg végre valami megint csak értelmetlen zagyvaságot összehoztál. Csak annyit tudok neked megint írni, hogy siralmas vagy. Örülök, hogy te ennyire bízol a Messiah képességeiben és kívánok neked sok boldogságot a hátralevő siralmas éveidre.”
 • 87. Joe Sixpack 2008. november 06. 14:35
  „Igazad van beno nem vagyunk vetélytársak, mert nem is lehetünk. Én az USA-ban otthol vagyok, de te hozzámképest csak egy zöldfülü vagy itt. Veled se a világ se az emberiség nem ért együtt. Obama megnyerte volna simán a világszavazatát ezen az elnökválasztáson. Obama lessz az aki megmenti az USA-t és a világot.
  Viva la Americana !

  Life is hard, but it´s harder if you´re stupid.”
 • 86. beno from USA 2008. november 06. 12:42
  „Joe Twopack, látszik, hogy egy szűk látókörű, csak a demokrata, tényekkel alá nem támasztott demagógiát és propagandát tudod hajtogatni. Önálló gondolatod és észrevételed nincs, érveket és tényeket nem tudsz a hozzászólásaidban írni, csak a kicsapongásaid, a veled egyet nem értők elleni útálat az ami dől belőled. Sajnállak, mert akik ellen ágálsz, azok voltak akik az elmúlt évtizedekben biztosították neked az eddig megadatott lehetőségeket. A véleményed amit az előző hozzászólásokban fejtegettél az ami kettéválasztja azt az országot amit én önszántamból saját otthonomnak választottam évtizedekkel ezelőtt. A te és a hozzád hasonlóak felfogása az, ami mindíg politikai és gazdasági bajba keveri a USA-t. Nézd meg a világon kik ünneplik az általad istenjtett új elnököt és ne feledd, hogy már ő és a társai kezdik mindenki elvárásait csökkenteni. Arra is legyél figyelemmel, hogy az általád és eszmetársaid által útált háborút nem fogja abbahagyni úgy mint azt az elmúlt másfél évben ígérgette, hanem folytatja tovább a mostani kormány által elkezdett, eddig sikeres politikát. Köpönyegforgatóra szavaztál és az elkövetkezendő évek ezt fogják bizonyítani. Sajnállak, mert sem emberileg, sem ideológiailag nem vagy sokunk vetélytársa.”
 • 85. Joe Sixpack 2008. november 06. 12:35
  „Tény hogy az USA republikánus párt alapelve, minenki törödjön saját magával és ne adoztatjuk a gazdagokat. Ezt ugy árusitják a majmoknak itt, hogy ne adoztatjuk a középoosztájt. Középosztály náluk az évi 250,000 keresetnél kezdödik. Miután ezt az Amcsik megértették inkáb Obamat választották. Miért hiszik egyszerü fajankók itt hogy ök is a középosztályban tartoznak ? Azért mert Mo.-n sokat tömték a fejüket a komcsik és Reagan után érkeztek az USA-ban ahol összekeverik a szezont és a fazont.

  Life is hard, but it´s harder if you´re stupid.”
 • 84. Joe Sixpack 2008. november 06. 09:59
  „Igen ez kezdödött szocializmus a bankoknak , tözsdének, multiknak és milliomosoknak. Ide juttaták a republikánusok Bush vezetésével az USA-t és a világot. Ezekután igazán ideje szocializmus a népnek.”
 • 83. beno from USA 2008. november 06. 03:22
  „Az új korszakot szocializmusnak hívják, és az ország történelmében ez lesz a legkeservesebb.”
 • 82. Joe Sixpack 2008. november 06. 03:04
  „Obama nem ámitsa magát és tisztában van hogy nagy munka várja, mondta beszédjében. Bush és Cheney jól elbaszta az USA-t és a világot, ami közismert és nem is került szóban. Felesleges, hisz már 2 éve mondta folyamatossan és tisztában vagyunk a tényekkel. McCain vidte volna a lapátot Bush után. Nagyságunk nem csupán katonai vagy gazdasági erönkben rejlik, hanem abban hogy tudunk ujitani. Ezt bizonyitotta a választás.

  Hossszu lessz az ut és másznunk is kell mondta, de hisz abban hogy sikeressek leszünk. Uj fejezet kezdödik az USA történelemben. Midenkit meghallgat itt és a nagyvilágban, különösképen azokat akik nem szavaztak rá. Ilyesmi Bush és szük társaságának még csak esze ágában se volt. Mondhatom hogy itt az USA-ban mi nagyon megvagyunk vele elégedve. Léteznek itt is buzik akik nem ismerik fel a a realitást de rhagyjuk öket békén, fujják csak saját hülyeségeiket. Obama nemhogy nyert de lemosta ellenfelét az asztalrol. Többen szavaztak rá fehérek mert fekete mint ellene. Ez a realitás.”
 • 81. Joe Sixpack 2008. november 06. 01:09
  „74. hozzászólás Swan

  "Joe en fujom a hulyesegeket?? En tenyekkel bizonyitok!! Te meg mint a szelzsak csak fujod a magadet. Azt tudom, hogy a nagypaja Obamara szavazott de hol volt az igazi apja??"

  Olvasd csak Barack Obama: Fiatal voltam, sikeres és önző. Aki ezekután nem becsüli Obamat az nem becsüli az emberiséget.

  http://www.kisalfold.hu/vilagvevo/barack_obama_fiatal_voltam_sikeres_es_onzo/2062156/

  Obama hol szolgállt ? Miért kellet volna neki szolgállni ? Háboru nem volt hogy egyetemet befejezte. Nagyapja Patton katonaságában szolgált. Bush és Cheney-nek kellet volna szolgállni Vietnamban.

  Bush az katonaszökevény volt, Cheney meg kitalálta hogy rossz a térde és ezért nem szolgállt. Pofájuk viszont volt nagy, söt 2 háborut is kezdtek. Ez a Iraki háboru már tovább tart mint a világháboru. McCain ezt folytatná még 100 évig.”
 • 80. Habiby 2008. november 05. 22:17
  „Cikk-cakk: Mit kapsz Te most ezért a csuklyás kopaszoktól, akik a fehér "elithez" tartozónak képzelik magukat!”
 • 79. Swan 2008. november 05. 22:14
  „Szia Zsolti.
  Az Iskander raketak Kaliningrad teruletre lesznek telepitve azzal a cellal, hogy Europa ballistic raketait neutralizalni tudjak, ha erre szukseg lenne!!!A cseh hatarhoz telepit egy electorinikus zavaro berendezest es egy radar kozpontota cseh hatarhoz kozel. 10 interceptor raketat a Lengylekhez kozel telepit. Ugy dontottek, hogy nem fogjak visszavonni a 6.200 miles-ra elhato ballistic raketakat sem.”
 • 78. cikk-cakk 2008. november 05. 22:11
  „67.hsz-ra:

  Örülök, hogy Ön nem az erőszak híve és tevőlegesen nem bántaná a más nemzetiséghez/bőrszínhez tartozókat.
  Ugyanakkor nézeteivel egyes dolgokban továbbra sem értek egyet.
  "A fehér hogyan lehetne egyenlő a feketével?!"
  Én azt vallom, minden ember egyenlő. Egyenlő jogok és kötelezettségek illetik meg.

  Ön párizsi és londoni feketékről ír, akik huligán módra viselkednek, autókat gyújtanak fel, rettegésben tartják a környékükön élőket.
  Elítéli őket és igazat adok Önnek!

  Ugyanakkor ismerek egy szíriai (arab) és egy ghánai származású (fekete) orvost is. Mindketten a győri kórházban dolgoznak. Magyar nőt vettek feleségül, jó orvosok és tisztességes polgárai Magyarországnak.
  Vannak viszont olyan fehér bőrű magyarok, akik focimeccsek után metrókocsikat szoktak széjjel verni, békés járókelőkre támadnak, félelmet keltő módon viselkednek.

  Arra akarom felhívni a figyelmet, hogy nem a bőrszín számít! Egy fehér bőrű, ízig-vérig magyar is élhet úgy Magyarországon, hogy utálatot váltson ki a törvénytisztelő, tisztességes, dolgozó, adófizető emberből. És afrikai, ázsiai bevándorolt vagy éppen roma etnikumbeli is lehet ugyanolyan törvénytisztelő, tisztességes, dolgozó, adófizető ember, mint én vagy (feltételezem) Ön is.”
 • 77. obi 2008. november 05. 22:08
  „Szliágyi Zsolt (72.) ! Úgy látom, hogy a kérdésedre nem kaptál választ. Szóval az a terv, hogy a Lengyelország és Litvánia közé szorult ún. Kalinyingrádi körzetbe (ami Oroszországhoz tartozik) telepítenek... Nézd meg a térképen, eléggé ijesztő!”
96 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horvátország lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat

Horvátországnak jó esélye van arra, hogy az Európai Unióval folytatott csatlaozási tárgyalásokat… Tovább olvasom