Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Az orosz hadsereg benyomulása fenyegeti Ukrajnát

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője szerint az orosz hadsereg átfogó benyomulása fenyegeti Ukrajnát. Donald Tusk lengyel kormányfő eközben Varsóban bejelentette, hogy az Európai Unió társulási és szabadkereskedelmi megállapodásának politikai részét már jövő héten aláírhatják Ukrajnával.
Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője, Andrij  Parubij  szerdai kijevi sajtóértekezletén közölte, hogy az orosz  fegyveres erők több mint 80 ezer katonát, továbbá csaknem 270  harckocsit, 180 páncélozott harcjárművet, 380 tüzérségi üteget, 18  rakéta-sorozatvető rendszert, 140 harci repülőgépet, 90 csapásmérő  katonai helikoptert és 19 hadihajót vontak össze az ukrán határoknál.  

Kijelentette,  hogy ezek közül két alakulat van közvetlenül  Ukrajna északi határánál, ahonnan állítása szerint néhány óra alatt  elérhetik a fővárost, Kijevet.  

Az UNIAN ukrán hírügynökség arról számolt be, hogy szerdára  virradóra az Ukrán Biztonsági Szolgálat Herszon megyében leleplezte  az orosz hadsereg egyik felderítő csoportját, és letartóztatta  tagjait. Mint az SZBU sajtóközpontjában közölték, a felderítők  feladata adatgyűjtés volt a megyében az ukrán hadsereg  elhelyezkedéséről és készültségi fokáról.  

A Krím félsziget kapcsán Olekszandr Turcsinov ideiglenes elnök  azt mondta, hogy az ukrán hadsereg ott nem fog fellépni, mert azzal  védtelenné tenné az Oroszországgal közös, keleti határát.   

Turcsinov merő komédiának nevezte a Krím Oroszországhoz való  csatlakozásáról vasárnapra kiírt népszavazást, amelynek  megtartásáról szavai szerint "a Kreml irodáiban" döntöttek. "Ez egy  komédia, a Krím lakosságának többsége bojkottálni fogja ezt a  provokációt" - jósolta, de hozzátette, hogy a Krímet ellenőrző  katonáknak eszük ágában sincs rendesen megszervezni a referendumot,  s nem haboznak majd hamis adatokat közölni az egyes  szavazóhelyiségekből.  

Fehéroroszország felajánlotta Moszkvának, hogy  vadászrepülőgépeket állomásoztathat a területén - jelentette be  Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök. Mint mondta, Minszk ezzel  amerikai vadászrepülőknek Lengyelországba és a Baltikumba küldésére  akar "megfelelő" választ adni. Az ajánlat legfeljebb 15 repülő  fogadására szól.  

A krími hatóságok napokon belül saját tulajdonba veszik a Krím  félsziget területén működő ukrán állami vállalatokat, magáncégekre  az intézkedés nem vonatkozik - közölte Rusztam Temirgalijev, az új  krími kormány első elnökhelyettese.  

Meg kell barátkozni a gondolattal, hogy az Európai Uniót is  hátrányosan érintheti, ha kemény szankciókat kell bevezetni  Oroszország ellen - fejtette ki Angela Merkel német kancellár, a  konzervatív CDU elnöke a párt frakcióülésén.  

A tanácskozás részvevőinek beszámolója alapján német hírportálok  azt írták, hogy Angela Merkel szerint továbbra is kettős stratégiát  kell követni az ukrán válságban: nyomást kell gyakorolni Moszkvára,  és nem szabad visszariadni az EU számára is fájdalmas  büntetőintézkedésektől, ugyanakkor folytatni kell a párbeszédet az  orosz vezetéssel.  

A beszámolók szerint Angela Merkel rendkívül hevesen, erős  érzelmi töltettel bírálta Oroszország ukrajnai tevékenységét. Úgy  vélte, hogy Moszkva megsérti a második világháború után kialakult  világrend alapelveit. "A Krím félszigeten alkalmazott eljárás  annexió, a terület erőszakos bekebelezése. Nem engedhetjük meg, hogy  Oroszország ezt végrehajtsa" - idézték a kancellárt CDU-s képviselők.  

Az uniós tagállamok képviselői elfogadták azt a szankciós  keretet, amelynek alapján célzott intézkedéseket,  vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat vezethet be az Európai  Unió azokkal szemben, akik felelősek Ukrajna területi egységének és  szuverenitásának megsértéséért - közölték diplomáciai források.  

Közös nyilatkozatban szólították fel a világ hét legfejlettebb  ipari államának (G7) vezetői és az Európai Bizottság (EB) elnöke  Oroszországot, hogy ne támogassa tovább a Krímben megtartandó  népszavazást, amelynek eredményét nem fogják elismerni.  

Rámutattak, hogy a népszavazás nem megfelelő előkészítése és az  orosz csapatok megfélemlítő jelenléte miatt a folyamat mélyen  elhibázott lenne, és annak ily módon nem lenne erkölcsi ereje sem.  

A Krím annektálása az ENSZ Alapokmánya, a Helsinki Záróokmány,  az 1997-es orosz-ukrán barátsági és együttműködési szerződés, az  1997-es kétoldalú bázis-megállapodás és az 1994-es budapesti  memorandum megsértését jelentené - szögezték le.  

Az amerikai kongresszus két háza a krími konfliktus kapcsán  egyaránt határozatban követelte kedden az orosz csapatok azonnali  kivonását az Ukrajnához tartozó fekete-tengeri félszigetről,  keményebb szankciók bevezetését szorgalmazva Moszkvával szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két tonna hasist sodort a víz Ceuta spanyol enklávé partjaira

Mintegy két tonna hasist sodort a víz szerdán az Észak-Afrikában fekvő Ceuta spanyol enklávé… Tovább olvasom