Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 14°C | 25°C Még több cikk.

Az iraki választások győztese is az új kormányban

A márciusi iraki választásokon győztes Iraki Blokk is részt vesz az új bagdadi kormányban, amelyet hétfőn mutat be a törvényhozásban Núri al-Máliki miniszterelnök.

Ijád Allávi volt miniszterelnök, a szunniták támogatta pártkoalíció vezetője vasárnap jelentette be, hogy egy novemberi megállapodás alapján pártja részt vállal a kormányzásban, s ő elfoglalja a belbiztonsági kérdéseket felügyelő stratégiai politikai tanács elnöki tisztét. A március 7-én megtartott szavazást hónapokig tartó patthelyzet követte, mert a három fő iraki politikai erő, az iszlám szunnita és síita ágához tartozók, illetve a kurdok nem tudtak megállapodásra jutni a kormányalakításról. Az egyezség végül novemberben született meg: az eddigi miniszterelnök, a választásokon 89 parlamenti képviselővel a második helyen végzett Jogállami Szövetséget vezető Núri al-Máliki alakíthat kormányt.

A kabinetet támogatásukról biztosították a szunniták, síiták és kurdok vezetői, de akkor Ijád Allávi, akinek pártkoalíciója 91 mandátumot szerzett a 325 tagú parlamentben, még kimaradni látszott a kormány körül szerveződött szövetségből. További tárgyalások után született meg a döntés az Allávi által vezetendő stratégiai politikai tanács létrehozásáról, s arról, hogy az Iraki Blokk 11 miniszteri posztot kap. A hétfőn ismertetendő kabinet előzetes hírek szerint 42 tagú lesz, valamivel nagyobb, mint az előző.

Núri al-Málikinak három helyettese lesz, az általa vezetett Jogállami Szövetség pedig 17 minisztériumot ellenőriz. A kurdok 9 tárcát ellenőriznek, a maradék helyeket pedig kisebb pártok, pártszövetségek kapják. Hírügynökségi értesülések szerint megtartja posztját Hosjar Zebari külügy- és Huszein as-Sahrisztáni olajipari miniszter. Három igen fontos tárca - a rendőrséget felügyelő belügyi, a hadsereget irányító védelmi és a nemzetbiztonsági - azonban egyelőre miniszterelnöki irányítás alatt marad. A miniszterelnök-helyetteseken túl "harmincnyolc miniszterből és államminiszterből álló kormány élén fog állni, de a biztonsági ügyekért felelős három minisztert holnap nem fogja kinevezni" - mondta Núri al-Málikiról vasárnap egy hozzá közel állónak, ezért országos ügyekben bennfentesnek tartott parlamenti képviselő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Békülékeny gesztust tett Izraelnek a palesztin elnök

Békülékenységet mutató gesztust tett Izraelnek vasárnap Mahmúd Abbász palesztin elnök. Tovább olvasom