Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Az EP elsöprő többséggel támogatta a Braille-írással ellátott csomagolásokról szóló indítványt

Az Európai Parlament 447 képviselője támogatta Kósa Ádám fideszes EP-képviselő és négy képviselőtársának indítványát, mely ez ipari termékek Braille-írással ellátott csomagolására szólít fel.

Ezzel a kimagasló számú aláírással az írásbeli nyilatkozat az EP jelenlegi törvénykezési periódusának legnagyobb támogatottságú indítványává vált, mely egyértelműen bizonyítja az EP elkötelezettségét a vak és gyengénlátó emberek önálló életvitelének javítása felé.

„A nyilatkozat kiemelkedő támogatással került elfogadásra, s miután az Európai Parlament hivatalos állásfoglalásának minősül, az unió intézményeinek kötelessége foglalkozni a kérdéssel" - mutatott rá Kósa Ádám, az EP Fogyatékosügyi Munkacsoportjának elnöke. "Indítványunkban felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja felül az ipari termékekre vonatkozó Braille-feliratozással kapcsolatos szabályozást.

Ezzel egyidejűleg egyértelmű, általános jelzést kívánunk küldeni a termékek előállítóinak, közvetetetten pedig forgalmazóinak is, bíztatva őket a jó gyakorlatok átültetésére. Ennek eredményeként a gyártók nem csak fogyasztóik megfelelő tájékoztatását és elégedettségét érhetik el, hanem eljuttathatják termékeiket egy közel 30 milliós európai célcsoporthoz is" - fogalmazott a néppárti politikus.

A nyilatkozat szoros összhangban áll Kósa Ádám fogyatékossággal élők mobilitásáról és társadalmi befogadásáról és az Európai Bizottság tavaly év végén megjelent 10 éves fogyatékosságügyi stratégiájáról szóló jelentésével; a Vakok Európai Uniójának (EBU) álláspontjával; az EU Alapjogi Chartájával valamint a fogyatékos személyek jogairól szóló ENSZ egyezménnyel. A kezdeményezés felszólítja az Európai Bizottságot, hogy a Braille-írásos termékcsomagolás ügyében kezdeményezzen széleskörű konzultációt és a tudatosság növelése érdekében teremtsen megfelelő és hatékony garanciákat az európai vállalkozások számára. A Parlament a közös nyilatkozatot eljuttatja a tagállami parlamentek és az ENSZ illetékes szervei részére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebbségbe kerültek a fehér újszülöttek az amerikai társadalomban

Az Egyesült Államok történetében először többségbe kerültek a kisebbségi (nem fehér) újszülöttek,… Tovább olvasom