Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Autóba rejtett pokolgépet hatástalanítottak

Autóba rejtett pokolgépet hatástalanítottak vasárnap a brit hadsereg tűzszerészei az észak-írországi főváros, Belfast nemzetközi repülőtere mellett.

A légikikötő parkolójában álló szürke Toyota utasterében benzineskannákat vettek észre az utasok. A kiérkező szakértők megállapították, hogy működőképes robbanószerkezetről van szó. A járművet vasárnap elszállították a repülőtér környékéről. A légi forgalomban nem volt fennakadás.

Egy napon belül ez volt a második fel nem robbant pokolgép, amelyet Észak-Írországban találtak. Előzőleg Lurgan városában, egy vasúti híd alá rejtett söröshordóban fedeztek fel 40 kilogramm robbanóanyagot. A hídon az ír főváros, Dublin és Belfast között közlekedő szerelvények is áthaladnak; a vasúti forgalmat az északi-írországi pályaszakaszon felfüggesztették. A brit terrorellenes hatóságok jó ideje tartanak attól, hogy az észak-írországi rendezés ellenére kiújulhat a szakadár britellenes csoportok terrorhadjárata.

A brit elhárítás (MI5) a múlt hónap végén fel is emelte az északír vonatkozású terrorkészültség szintjét, az addigi "mérsékeltről" "jelentősre" módosítva a riasztási fokozatot. Ez a riasztási szint azt tükrözi, hogy az elhárítás szerint "erősen valószínű" valamely merénylet megkísérlése az ulsteri békefolyamatot elvető szakadár erők részéről Nagy-Britanniában. Az MI5 vezetője már néhány nappal a szeptember végén bejelentett intézkedés előtt közölte, hogy az elmúlt három évben "folyamatosan élénkül" ezeknek a csoportoknak az aktivitása. Jóllehet e milíciák katonai kapacitása nem elégséges az olyan mértékű terrorkampányhoz, amelyet a korábbi évtizedekben a legnagyobb ír katolikus britellenes fegyveres csoport, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) folytatott, azonban a veszély "így is valós és növekvő" - fogalmazott a brit elhárítás első embere. Az IRA három évtizedes terrorhadjáratát - amelyben háromezren haltak meg, köztük hétszáz brit katona - az 1998-as, történelmi jelentőségű nagypénteki rendezési egyezség zárta le. A rendezési folyamat azonban az 1998-as egyezmény után is még csaknem egy évtizedig zajlott.

A tényleges áttörés 2007-ben történt, amikor az IRA leszerelte fegyverzetét, és bejelentette, hogy a továbbiakban lemond az erőszak alkalmazásáról. Jelenleg a protestáns britpárti, illetve az ír egyesítést pártoló katolikus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és az IRA politikai szárnyának tekintett Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlen koalíciót alkotva. Ezt azonban a britellenes katolikus oldalon nem mindenki fogadja el. A katolikus mozgalom fő sodorvonaláról leszakadt, a katolikus-protestáns kiegyezést elvető republikánus csoportok közül a legnagyobb, a magát Valódi IRA-nak (Real IRA) nevező szervezet, amely már hallatott magáról: fegyveresei tavaly két brit katonát gyilkoltak meg egy észak-írországi brit támaszpontnál.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oroszország nukleáris erőművet épít Vietnamban

Oroszország építi fel Vietnam első atomerőművét, erről írtak alá megállapodást vasárnap Hanoiban, az… Tovább olvasom