Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Árvíz: százakat lakoltattak ki Szlovákiában

Több száz embert kellett kilakoltatni szerdára virradóra Kelet-, illetve Délnyugat-Szlovákiában, ahol a kiadós esőzések következtében megáradt kis folyók és patakok településeket öntöttek el.

Kelet-Szlovákiában a Kisszebeni járásban lévő Jernye (Jarovce) falu melletti romatelep mintegy 150 lakóját az éjjeli órákban szállították el a helyi kultúrházba, mert a telep víz alá került, és lakhatatlanná vált. A víz a falu házait is veszélyezteti, ezért homokzsákokból töltést emeltek.

Kisszeben járási székhelyen a Tarca okoz gondokat. A városban és néhány településen harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Peter Molcan polgármester szerint számos város északi részén lévő házak pincéi már tele vannak vízzel.

Az Eperjesi járásban fekvő Szinyén (Svinia) szintén víz alá került a romatelep, s annak mintegy 500 lakója ideiglenesen a helyi iskolában és kultúrházban kapott otthont. A szomszédos Bártfai járásban a patakok kiléptek medrükből, s a kora reggeli órákban három település Kavicsos (Livov), Livóhuta (Livovská Huta), Keresztfalu (Krízov) el van vágva a külvilágtól. Mindhárom faluban megszűnt az áramszolgáltatás is. Bártfa polgármestere az éjjeli órákban a város néhány részén vészhelyzetet hirdetett ki.

Délnyugat-Szlovákiában az Újvári, a Nyitrai és az Aranyosmaróti járásokban vannak komoly problémák. Az Érsekújvárhoz közeli Hullon mintegy száz helyi lakost a kultúrházba telepítettek szerda reggel, mert a házakat elöntötte a víz. "Kora reggel átszakadt a helyi patak gátja, s három utca víz alá került" - közölte Pavol Gulás polgármester. A védekezésbe tűzoltók és katonák is bekapcsolódtak.

Érsekújváron az éjjel összeült a regionális válságstáb, hogy megvitassa a Nyitra megye egyes részein kialakult helyzetet. A helyszínre érkezett Robert Kalinák belügyminiszter is. A veszélyeztetett falvakba - elsősorban Érsekújvár környékén - katonákat irányítottak, hogy segédkezzenek a védekezésben.

A Nyitrai járásban fekvő Gímesen mindkét víztároló már tele van, s a helyzet kezd veszélyessé válni. A gátakat a katonák homokzsákokkal erősítették meg. Az Aranyosmaróthoz közeli Barslédecen kiömlött a helyi patak, s az utcákon mintegy 20-30 centiméteres víz áll.

Olvasóink írták

 • 3. Joel 2010. június 02. 18:47
  „A soviniszta tót-szlovák károsultakat nem tudom sajnálni.
  Igaza van az ősi magyar mondásnak: Adj egy tótnak (vagyis szlováknak) szállást, kiver a házadból.
  Kivánok az ezer évig hazátlan, lopott és rabolt területen élő tótoknak három méteres árhullámot!!!”
 • 2. SC 2010. június 02. 17:04
  „Na ez egy nagyon okos hozzászólás volt...
  Rengeteg magyar él ott,talán ezért is hír lehet ez a cikk,nem gondolod?”
 • 1. Mankapunka 2010. június 02. 10:39
  „Kit érdekel Szlovákia??????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentette lemondását a japán kormányfő

Hivatalosan bejelentette lemondását Hatojama Jukio japán kormányfő szerdán Tokióban pártja, a… Tovább olvasom