Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Amnesztiát hirdetett a szlovák államfő: több százan szabadulhatnak

Széleskörű amnesztiát hirdetett Ivan Gasparovic szlovák államfő a Szlovák Köztársaság létrejöttének huszadik évfordulója alkalmából.
Széleskörű amnesztiát hirdetett Ivan Gasparovic szlovák államfő a Szlovák Köztársaság létrejöttének huszadik évfordulója alkalmából.

Az amnesztiáról szóló döntést és annak részleteit internetes honlapján hozta nyilvánosságra az államfő kedden.

A jubileumi amnesztia a legszélesebb körű elnöki kegyelem az ország történetében, becslések szerint több mint ezer elítéltet érint.

Az amnesztia alapján elnöki kegyelemben részesültek a jogerősen feltételes szabadságvesztésre ítéltek, valamint azok, akiket legfeljebb másfél év, fogházban, illetve fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Az elnöki kegyelem semmissé nyilvánította a katonai bíróságok által a sorkatonai szolgálatukat töltő személyekre kirótt büntetéseket is. Érvényüket vesztik továbbá a 2004. augusztus elseje előtt az Európai Unió jelenlegi állampolgáraival szemben érvényesített, az országból való kitoloncolásra és kitiltásra vonatkozó bírósági ítéletek is.

Az amnesztia nem vonatkozik a halált vagy súlyos testi sértést, illetve különösen nagy kárt okozó bűncselekmény elkövetése miatt elítélt személyekre, a kábítószer-terjesztésért elítéltekre, a visszaeső bűnelkövetők egyes csoportjaira, valamint a tartásdíjat nem fizetőkre.

Elnöki kegyelemben részesültek viszont a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő elítéltek, a 65 év felettiek, a terhes nők, valamint a legalább két kiskorú gyermeket egyedül nevelők.

A szlovák államfő szóvivője közölte: az előzetes becslések alapján az amnesztiával majdnem 500 elítélt kerülhet szabadlábra. A tájékoztatás szerint legfeljebb 700 olyan, amnesztiában részesülő elítélt van, akiket már korábban jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítéltek, de még nem kezdték meg büntetésük letöltését. A Szlovákiában feltételes szabadságvesztésre ítélt - és így az amnesztia által érintett - személyekről nincs pontos adat, de azok száma elérheti a több ezret is.

Az érintett elítéltek szabadlábra helyezése a szlovák igazságügyi tárca tájékoztatása szerint kedden megkezdődött, és a napokban tovább folytatódik. Az Ivan Gasparovic által meghirdetett amnesztia a legszélesebb körű elnöki kegyelem Szlovákia történetében és a rendszerváltást követően, Václav Havel által 1990-ben meghirdetett közkegyelem óta. Az utolsó csehszlovák államfő által hirdetett amnesztia során az akkori fogva tartottak mintegy kétharmada került szabadlábra.

Szlovákia 19 büntetés-végrehajtási intézetében jelenleg több mint 11 ezer embert tartanak fogva. A szlovákiai börtönök szinte mindegyike túlzsúfolt, az egyes intézmények telítettsége 95 és 136 százalék között mozog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb per kezdődik a holokauszttagadó püspök ellen

Még ebben a hónapban újból tárgyalni fogja a regensburgi bíróság Richard Williamson angol püspök… Tovább olvasom