Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Alkotmányellenes a román törvény a vidám hírekről

Románia - A román alkotmánybíróság szerdai határozata szerint alkotmányellenes az a törvény, amely a rádió- és tévécsatornákat arra kötelezné, hogy azonos arányban közöljenek "jó" és "rossz" híreket. A törvényt még júniusban fogadta el a román szenátus, ellenszavazat nélkül. A szabályozás szerint arról, hogy mi a "jó" és mi a "rossz" hír, az Országos Audiovizuális Tanácsnak kellett volna döntenie.
A törvény értelmében minden romániai rádió- és tévécsatornának "jó hírekből" kellene összeállítania minden híradásának felét. A szabályozás miatt az ellenzéki Liberális Demokrata Párt (PDL) fordult az alkotmánybírósághoz. Azzal érveltek, hogy az új jogszabály a szólásszabadságot sérti.

A törvény eredetileg egy kormánypárti és egy szélsőjobboldali szenátor ötlete volt. A két törvényhozó szerint a negatív híreknek "visszafordíthatatlan hatása" van "az emberek egészségére és életére". A politikusok azt mondták, az általános hangulaton szerettek volna javítani. A szabályozás szerint a román Országos Audiovizuális Tanács feladata lett volna eldönteni, hogy mi a "pozitív" és mi a "negatív" hír.

A tanács elnöke, Rasvan Popescu azt mondta erről, hogy "a hír az hír", és egyszerűen a valóságot tükrözi. A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet szerint egy ilyen törvény "elfogadhatatlan az Európai unió egy tagállamában". Hasonló médiaszabályozás csak Kínában és Észak-Koreában van - érvelt a szervezet.

Olvasóink írták

  • 1. miracle 2008. július 09. 19:50
    „ha a hülyeség fájna...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

G8: klímaváltozás, növekvő olajár és élelmiszerár

Japán - Véget ért szerdán a nyolc legfejlettebb ipari ország csúcstalálkozója Japánban. Az… Tovább olvasom