Kisalföld logö

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 8°C | 19°C Még több cikk.

Áldozatok: Ne legyen pápa, aki el akarta titkolni a pedofilbotrányt!

Az áldozatok képviselői szerint viszont távol kellene tartani az eljárástól azokat a bíborosokat, akikre az elmúlt években az egyházat megrázó pedofíliabotrány során árnyék vetült.
Tiltakoznak a pedofil katolikus papok egykori áldozatait képviselő szervezetek az ellen, hogy az új pápa megválasztására hivatott konklávéban olyan bíborosok is legyenek, akik szerintük eltitkolni igyekeztek beosztottjaik egyes bűnös tetteit.

A posztjáról lemondott és az egyház éléről jövő héten távozó XVI. Benedek utódját megválasztó testületben a szabályok szerint minden olyan bíboros részt vehet, aki még nem töltötte be a nyolcvanadik életévét.

Az áldozatok képviselői szerint viszont távol kellene tartani az eljárástól azokat a bíborosokat, akikre az elmúlt években az egyházat megrázó pedofíliabotrány során árnyék vetült.

A tiltakozó szervezetek célkeresztjében elsősorban Roger Mahony, Los Angeles egykori érseke áll. Az amerikai nagyvárosban nemrégiben összesen több száz, az egyházat érintő pedofíliai aktát tettek közzé, ugyanakkor Mahonyt már korábban azzal vádolták, hogy bár tudott az érsekség egyes papjainak visszaéléseiről, igyekezett titokban tartani azokat.

Hasonló gyanúval illetik (bár kevésbé hangosan) Justin Francis Rigali volt philadelphiai érseket, Godfried Danneels belga bíborost, Sean Brady ír prímást és Sydney érsekét, George Pellt.

A papi pedofíliához kapcsolódó ügyek első sorozata több mint tíz évvel ezelőtt került napvilágra, majd 2010-ben erősödött fel a botrány, amikor számos amerikai, írországi, ausztráliai és németországi ügy került napvilágra. A Vatikán nemrégiben maga ismerte el, hogy továbbra is évente közel 600 panaszt kap ilyen ügyekben, és ezek főleg a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évekbe nyúlnak vissza.

Az áldozatok képviselői értésre adták, hogy nem fűznek sok reményt a következő pápa tevékenységéhez sem ezen a területen. "Egyáltalán nem vagyunk optimisták - mondta egyik aktivistájuk, a brit Sue Cox. - Azt szeretnék, hogy az ügy lezáruljon."

XVI. Benedek pártolói mindazonáltal határozottan kiállnak a távozó pápa védelmében. Rámutatnak, hogy ő volt az első egyházfő, aki ténylegesen szembenézett a problémáéval, áldozatokkal találkozott, és próbált olyan szabályokat hozni, amelyek elejét veszik annak, hogy az egyház soraiból újabb visszaéléseket követhessenek el.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatódik Oscar Pistorius tárgyalása

A rendőrség ellenzi a sportoló ideiglenes szabadlábra helyezését. Tovább olvasom