Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 12°C Még több cikk.

Ahmadinedzsád: Irak és Irán kapcsolatának új fejezete

Szivesen fogadták Irakban Mahmúd Ahmadinedzsád iráni elnököt vasárnap, akinek elmondása szerint látogatása új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában. A látogatás történelminek nevezhető, hiszen még sohasem járt Irakban iráni elnök. A két ország az 1980-as években véres háborút vívott egymással, amelyben legalább egymillió iraki és iráni halt meg.
Az iráni elnök vasárnap hajnalban érkezett meg a bagdadi repülőtérre, ahonnan Bagdad központjába hajtott, ahol Dzsalal Talabani irkai államfő vörös szőnyeggel fogadta az elnöki rezidencián. Ahmadinedzsád a két államfő tárgyalása után tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy utazása új fejezetet nyit a két ország kapcsolatában, és megbeszélésüket barátságosnak és építő jellegűnek nevezte.

Az iráni elnök közölte, hogy mindkét fél elkötelezett a gazdasági, kulturális és politikai együttműködés megerősítésére. A Talabanival folytatott megbeszélés után az iráni elnököt Nuri al-Maliki kormányfő fogadta az erősen védett Zöld Zónában. A találkozó után Ahmadinedzsád kitért George Bush amerikai elnökre, aki szerinte bizonyítékok nélkül vádolja azzal Iránt, hogy terrorista csoportokat támogat Irakban. Az iráni elnök közölte: az amerikaiaknak meg kell érteniük, hogy az iraki nép nem szereti Amerikát. Az iráni államfő közölte, hogy a térségnek és Teheránnak is egy egyesült és erős Irak az érdeke Az amerikai adminisztráció többször is kijelentette, hogy a perzsa állam modern fegyverekkel segíti, és kiképzésben részesíti az Irak területén működő fegyveres csoportokat, hogy fenntartsa a káoszt az országban.

George Bush elnök legutóbb szombaton vádolta azzal Iránt, hogy erősíti a terrort Irakban, és felszólította Teheránt, hogy ne jutasson kifinomult fegyvereket az országba. Az iráni elnök egyébként nem a megszokott szigorú biztonsági intézkedések közepette tette meg a bagdadi repülőtérről a város központjába vezető utat. Míg a legtöbb vezetőt páncélozott katonai járművel, vagy helikopterrel szállítják Bagdad biztonságosnak számító részeire, az iráni elnök egy egyszerű civil járműnek kinéző autóval tette meg veszélyesnek számító utat. Az amerikai hadsereg nem vett részt az iráni elnök útjának biztosításában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spanyolok Liechtensteinbe menekítették a pénzt az adó elől

A spanyol adóhatóság körülbelül 100 spanyol állampolgár után nyomoz az egyre dagadó európai… Tovább olvasom