Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Abortuszról döntöttek Nagy-Britanniában

Nagy-Britanniában ezentúl is a 24. hétig lehet megszakítani a terhességet. A londoni alsó ház heves vita után leszavazta azokat a javaslatokat, amelyek szerint lentebb kellene vinni az abortusz elvégezhetőségének időhatárát.
Ezzel Nagy-Britannia alighanem marad a világ egyik vezető állama a terhesség-megszakításban. Az Európai Unióban itt lehet a legkésőbb abortuszt végeztetni. A vitában sorra elvéreztek azok a javaslatok, hogy a terhesség-megszakítás elvégezhetőségének határát szorítsák le 24 hétről 22-re, 20-ra, 16-ra vagy 12 hétre.

A csökkentés híveinek az volt a fő érvük, hogy ma már az orvostudomány fejlődésének eredményeként sokszor életben lehet tartani egy 24 hetes (6. hónapban levő) magzatot, akit az abortusz során eltávolítanak. Az egészségügyi miniszter, Dawn Primarolo a status quo fenntartása mellett volt. Azzal az indokkal, hogy különben azok a nők, akik előrehaladott állapotban kívánják megszakítani a terhességet, más módszerhez folyamodnának.

Támogatta a magas időhatárt a brit orvosi kamara is. Ugyanennek a törvénynek egy másik részszavazásában az alsóház támogatta a "megváltó testvérek" létrehozását. Ez azt jelenti, hogy gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyerekek számára szabad lesz klónozással genetikailag azonos "ikertestvért" kreálni, akiből sejteket vagy szöveteket lehet kinyerni a gyógyításhoz. Ugyancsak megszavazta a brit alsóház, hogy a leszbikusok számára engedélyezik a lombikbébis megtermékenyítést.

Hétfőn este ugyanennek a törvénycsomagnak a keretében a képviselők áldásukat adták az emberi-állati hibridembriók klónozással való létrehozására. Az eljárást orvosi kutatási céllal szabad alkalmazni. A törvénycsomagot még jóvá kell hagynia a lordok házának is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatták az ETA feltételezett politikai vezetőjét

Őrizetbe vették az ETA baszk szeparatista szervezet feltételezett politikai vezetőjét kedden késő… Tovább olvasom