Kisalföld logö

2018. 11. 20. kedd - Jolán 1°C | 5°C Még több cikk.

A szlovák kormány mellett a Magyar Koalíció Pártja

Szlovákia - A Magyar Koalíció Pártjának (MKP) vezetője cáfolja, hogy alkut kötettek volna a kormánnyal. Ennek ellenére mégis támogatják a Lisszaboni Szerződés pozsonyi ratifikálását - a dokumentumot így valószínűleg elfogadhatja a pozsonyi parlament.
Támogatja a Lisszaboni Szerződés ratifikálását az ellenzéki Magyar Koalíció Pártja Szlovákiában - jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján a párt elnöke. Csáky Pál leszögezte, nem a kormánypártok cinikus, populista és tartalmatlan politikáját, hanem az európai uniós alapdokumentum jóváhagyását szeretnék támogatni. Ugyancsak hangsúlyozta, hogy továbbra is együttműködésre törekszik a két szlovák ellenzéki párttal, amelynek vezetőit még a bejelentés előtt tájékoztatta az magyar párt frakciójának egyhangú határozatáról.

Mivel a 150 fős szlovák törvényhozásban legalább 90 támogató voks kell az uniós szerződés ratifikálásához, a koalíciónak pedig néhánnyal kevesebb szavazata van, a 20 magyar képviselő igen szavazatával - a tervek szerint csütörtökön kora este - elfogadható a szerződés. Az ellenzék korábban egyöntetűen úgy nyilatkozott, nem támogatja a Lisszaboni Szerződést, ha a kormánypártok vitatott formájában fogadtatják el az új szlovák sajtótörvényt. Ezt a jogszabályt tegnap bírált formában hagyták jóvá a koalíciós képviselők, ezért a két szlovák ellenzéki párt azonnal jelezte, hogy nem vesz részt a Lisszaboni Szerződésről szóló szavazáson.

Korábbi sajtóértesülések szerint a magyar párt azért kész támogatni a szerződést a rossz sajtótörvény ellenére is, mert a támogatás fejében töröltetni akarja a készülő szlovák közoktatási törvényből a magyarokat negatívan érintő rendelkezéseket. Csáky csütörtöki sajtótájékoztatóján cáfolta ezeket az értesüléseket. Az oktatási törvényről ugyanis csak később dönt a parlament, tehát politikai szempontból is elképzelhetetlen lenne a két kérdés összekapcsolása - hangsúlyozta a pártvezető. Hozzátette ugyanakkor, hogy a magyar párt folytat tárgyalásokat szaktárca vezetőjével a közoktatási törvényről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összecsapások Thaifödön

Két iszlamista lázadót megöltek a thaiföldi kormányerők az ázsiai ország déli részén - jelentette az… Tovább olvasom