Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

A szélsőjobboldal elleni tünetessé vált május elseje

A szélsőjobboldal elleni országos megmozdulássá vált május elseje Németországban.
A neonácinak bélyegzett Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) szervezésében szélsőjobboldali tüntetők az ország több városában felvonulásokkal igyekeztek megzavarni a május elsejei rendezvényeket, a politikai pártok, különböző társadalmi szervezetek, továbbá baloldali csoportok ugyanakkor ellentüntetésekkel akadályozták meg ezt.

Szombat esti értesülések szerint egyedül Berlinben a rendőrség több mint 200 neonácit vett őrizetbe. A rendőrség az ország több nagyvárosában, mindenekelőtt Berlinben és Hamburgban felkészült a tüntetésekre, így a szélsőséges csoportok közötti összetűzésekre is. Az alkotmányvédelmi hatóságok már május 1. előestéjén arra figyelmeztettek: a szélsőjobboldal - amelynek vezető ereje az idegenellenességet és az antiszemitizmust zászlajára tűző NPD - különböző megmozdulásokkal igyekszik megzavarni a május elsejei rendezvényeket.

Az ország több városában, köztük Berlinben, Hamburgban és Würzburgban ezrek tüntettek a szélsőjobboldal ellen. A rendőrség mindenütt nagy erőket vont össze, egyedül Berlinben több mint 3000 rendőrt helyeztek készültségbe. A német hatóságok szombat estig Berlinben mintegy 250 szélsőjobboldali személyt vettek őrizetbe, mivel előre be nem jelentett tüntetésen vettek részt. A rendőrség ugyanakkor megakadályozta a baloldal, illetve a különböző balos csoportok - szintén be nem jelentett - ellentüntetéseit is.

Ennek keretében a többi között több olyan, úgynevezett ülőblokádot is feloszlatott, amelyek keretében a résztvevők a szélsőjobboldali szervezetek megmozdulásait igyekeztek ellehetetleníteni. Így "felállították" Wolfgang Thiersét, a német parlament szociáldemokrata alelnökét is, aki több más politikussal együtt ugyancsak a szélsőjobboldal ellen tüntetett.

A német szakszervezeti szövetség, a DGB központi rendezvényét Essenben tartotta. A május elsejei megmozdulás középpontjában a jelenlegi gazdasági, illetve pénzügyi válság tanulságainak levonását, illetve a minimálbér bevezetését célzó követelés állt.

Olvasóink írták

 • 2. háté 2010. május 05. 19:14
  „T. Moderátor!

  Elnézést kell kérnem, mert rossz helyre címeztem a kérdésemet.
  A cikket felrakónak /újságírónak/ szántam.

  Üdvözlettel háté”
 • 1. háté 2010. május 02. 09:11
  „Néztem a tudósításokat, --milyen rendezvényeket zavartak meg?

  Ennek keretében a többi között több olyan, úgynevezett ülőblokádot is feloszlatott, amelyek keretében a résztvevők a szélsőjobboldali szervezetek megmozdulásait igyekeztek ellehetetleníteni.---ugye kedves moderátor, ez nem éppen Május elsejei program?

  A szélsőjobbosok tüntettek a mocskos globalizáció, a kizsákmányolás ellen, és egy-két megélhetési politikus (ezek az úgynevezett "politikusok" 90-95%-a megélhetési), és sleppje védte a rablók érdekeit.

  Kezd kijózanodni a német fiatalság abból az állapotból, hogy ők a "bűnös-gonosz-nép" amit a zsidók akasztottak rájuk, ezért amíg a világ a világ bűnhődni kell nekik.

  Persze a zsidók kárpótlásáért nekik kell dolgozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb platformokat zárhatnak be

Az amerikai hatóságok újabb tengeri olaj-, illetve gázkitermelő platformokat zárhatnak be a Mexikói… Tovább olvasom