Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

A román parlament elfogadta az átvilágítási törvényt

Megszavazta szerdán a román képviselőház az átvilágítási törvényt, amely megtiltja a volt kommunista vezetőknek, hogy a következő öt évben állami tisztségeket töltsenek be.

A jogszabályt 203 képviselő szavazta meg, 40-en ellene voksoltak, és 12 tartózkodást számoltak össze. A törvényt 2006-ban fogadta el a szenátus, így életbe lépéséhez már csak az államfő aláírása szükséges.

A jogszabály azon személyekre érvényes, akik 1945 és 1989 között a Román Kommunista Párt által javadalmazott tisztségeket töltötték be, tagjai voltak az egykori államtanácsnak és minisztertanácsnak, a kommunista propagandagépezetben aktivistákként tevékenykedtek, vagy nagykövetségeket és konzulátusokat irányító diplomaták voltak.

Az akkori rendőrség és a politikai foglyokat befogadó börtönök vezetőire is érvényes a tiltás.

Ezek a személyek a törvény életbelépésétől számított öt éven belül nem tölthetik be az államelnöki tisztséget, nem pályázhatnak parlamenti vagy önkormányzati képviselői mandátumra, nem lehetnek tagjai a kormánynak, az alkotmánybíróságnak, az állami vállalatok igazgatótanácsainak. Ezek a személyek egyebek között a legfelsőbb bíróság elnöki posztját és a főügyészi funkciót sem tölthetik be.

A jogszabályt 2006-ban Mona Musca volt liberális törvényhozó kezdeményezte, aki időközben visszavonult a közéletből a személye körül kirobbant ügynökbotrány miatt. Számos civil szervezet és politikus szerint alaposan megkésett ez a jogszabály, hiszen 1990-ben lett volna igazán hatása a törvénynek.

A jelenlegi államfőt, képviselőket, szenátorokat és önkormányzati képviselőket nem érinti a mostani jogszabály, hiszen azt csak a következő választásoktól alkalmazzák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lassult a bérek növekedése Lengyelországban

Lassult a bérek emelkedése áprilisban Lengyelországban a magánszektorban: éves bázison számolva 3,2… Tovább olvasom