Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

A pozsonyi Sme a szlovák-magyar viszonyról

Orbán Viktor azzal, hogy visszahívta állomáshelyéről a Szlovákiáról nagyon lenézően nyilatkozó pozsonyi magyar konzult, megmutatta, miben különbözik a kárpát-medencei politikusok átlagától - írta a Sme című pozsonyi napilap keddi kommentárjában.

"Orbán Viktor jelezte, miben különbözik személyisége a kárpát-medencei politikusok átlagától. Ő - illetve Martonyi (János) miniszter - nem voltak kötelesek visszahívni Pozsonyból a konzult, aki nagyon lenézően nyilatkozott Szlovákiáról. Azzal, hogy ezt megtette, a tisztelet és a megbecsülés jelét adta. Nem kívánja, hogy a magyar állam képviselője olyan véleményeket terjesszen, amelyek esetleg sérthetik a szomszédos nemzetet" - írja a Jeldiplomácia című kommentárjában Peter Schutz.

"Hogy betartsuk a íkiegyensúlyozottságí szabályát, a szlovák diplomácia is dicséretet érdemel. Azért, mert szó nélkül hagyta az Esterházy-napokat, amelyeknek Budapest társszervezője volt. Igaz, hogy okosabban nem is állhatott volna hozzá. A ímértékí azonban a Fico-kormány, amely ha hivatalban lett volna, akkor már háromszor is összehívta volna a nemzetbiztonsági tanács ülését" - mutat rá a szerző.

Az újság szerint az a tény, hogy a felek figyelembe veszik a másik oldal érzékenységét, s nem csinálnak minden butaságból államközi konfliktust, "a múlthoz képest biztosan előrelépés, s nem is kicsi". A kétoldalú kapcsolatokat ugyanis a politikusok alakítják.

"Rövidzárlatot csak az az elképzelés jelent, hogy a józan reagálás vagy a nem reagálás és a gesztusok fennköltsége önmagukban is a kapcsolatok javulását jelentik. Szép, hogy Orbán (Martonyi) visszarendelték a konzult, a kettős állampolgárság kiváltotta szlovák probléma ignorálása azonban reálpolitika" - írja Schutz.

Rámutat: persze nem igaz, hogy ennek a szlovák problémának ne lennének "szívós szlovák gyökerei is", de felfedi a jeldiplomácia korlátait, "amely üressé válik ott, ahol a valódi érdekek kezdődnek".

"Például annak az illúziónak a kialakítása, hogy a magyar nemzeti reneszánsz nem törik meg valamilyen kompromisszumon. A civilizáltabb díszlet és az, hogy nincs ugatás a határokon át, üdvözölendő felüdülés, de ahhoz a veszélyhez, hogy az államközi kapcsolatok bonyolultabbak lesznek, mint bármikor, nincs mit mondania" - zárja kommentárját Peter Schutz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét emeletet zuhant egy férfi - kicsit megkarcolódott

Pár karcolással és némi zúzódással megúszott hétemeletnyi zuhanást egy férfi Oroszországban. Tovább olvasom