Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 5°C Még több cikk.

A pekingi olimpiai építkezései: hivatalosan eddig hat halott

Öt év alatt összesen hat építőmunkás vesztette életét a pekingi olimpiával kapcsolatos építkezéseken. Többszöri tagadás és módosítás után végül ezt ismerték el hivatalosan a kínai fővárosban.
Már régóta keringtek ellenőrizetlen hírek arról, hogy az építkezéseken sok halálos baleset történt, elsősorban a feszített munkatempó és a biztonsági szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. A londoni Sunday Times nemrég azt írta, hogy már legkevesebb 10 halottja van a 91 ezer néző befogadására alkalmas pekingi fő-stadion, a Fecskefészek építésének.

A lap szerint nagyon sok a baleset, de a szemtanúkat pénzzel vagy más juttatásokkal hallgattatják el. Egy hete Li Ji-csong, munkavédelmi miniszter azt nyilatkozta, hogy nincs tudomása egyetlen halálesetről sem, de vizsgálatot ígért. Hétfőn a pekingi Munkavédelmi Hivatal vezetője tartott sajtóértekezletet és azon azt mondta: összesen két halálos baleset volt, ami összefüggésbe hozható a Fecskefészek építésével: az egyik 2006-ban, a másik 2007-ben.

Másnap viszont - újabb újságírói kérdésekre - módosította ezt az adatot és azt mondta: "összesen hat halálos baleset történt az olimpiai építkezéseken". Aztán, újabb kérdésekre válaszolva hozzátette: volt még egy baleset, amelyben egy építőmunkás súlyosabn megsérült, meg még három, amely viszont nem igényelt kórházi ápolást.

A 2004-es athéni olimpia építkezéseinek feszített tempójában, amikor a munka gyakorlatilag 24 órán át folyt naponta, összesen 13 munkás vesztette életét valamilyen balesetben. Legalábbis ezt állították akkor görög szakszervezetek, amelyek gyászünnepséget is rendeztek akkor a 13 elhunyt dolgozó emlékére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerika: Florida főleg a republikánusoknak fontos

A republikánus elnökjelöltségért folyó harcban döntő jelentőségűnek tartott választás folyik kedden… Tovább olvasom