Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 15°C | 24°C Még több cikk.

A jövő hadviselésére készülnek Amerikában

A Pentagonban a és robotokkal elárasztott harcmezők időszakára készülő projekteket mutatott be az amerikai védelmi minisztérium kutatásokért felelős részlege.
A többi között az internetet és a GPS rendszert is feltaláló DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency, Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége) "nyílt napján", amelyen a kormányzati tisztségviselők és szakemberek mellett a sajtó képviselői is jelen lehetettek, a robotkarok, a Google Glass szemüveg katonai változata és mindenekelőtt a jövőbeli számítógépes háborúkra készülő digitális programok játszották a főszerepet.

"Az ember és a gép mindinkább eggyé válik" - magyarázta a spanyol hírügynökségnek Yifatch Eisenberg, a DARPA Ultra-Vis projektjének igazgatója. Az Ultra-Vis egy, a sisak elé felszerelhető kijelző szárazföldön harcoló katonák számára. A készülék aktuális információkat jelenít meg a parancsokról, a harcostársak helyzetéről vagy az ellenséges célpontoktól való távolságról úgy, hogy közben viselőjének figyelmét nem vonja el a külvilágtól.

"Ez (a készülék) nem ugyanaz, mint a Google Glass, ez még annál is korszerűbb, mivel a tekintetet nem kell egy lencse felé irányítani…, (a működése) nagyon hasonló egy videójátékhoz" - mondta Eisenberg.

Eközben Justin Sánchez, a DARPA művégtagokkal foglalkozó projektjének igazgatója bemutatta a bionikus karok fejlesztése terén tett legújabb előrelépéseket. Ezek a protézisek ma még azoknak a veteránoknak jelentenek segítséget, akik amputáción estek át, a jövőben viszont hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a csatatéren az emberek mellett robotok is feltűnjenek - mondta a szakember. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetemnek például sikerült egy olyan robotkart kifejlesztenie, amelynek működése egy ember mozdulatainak tökéletességével versenyez, és így a mozgáskorlátozottak segítése mellett katonai téren is igen hasznosan alkalmazható.

A DARPA szerdán bemutatott, több mint 100 projektje közül kettőről - az Argus-IR szuperkameráról és az Insight elemzőrendszerről - a legnagyobb diszkréció mellett számoltak be, a prezentációkon csak amerikai tisztségviselők lehettek jelen.

Az Argus-IR az amerikai Lockheed Martin és a brit BAE Systems egyik titkos programjának legújabb fejlesztése. A kamera a levegőből 40 kilométeres körzetben 15 centiméteres pontossággal képes minden történést rögzíteni és az ellenség mozgásait azonosítani. Ez a rendszer olyan programokkal kombinálva, mint az Insight, amely térképeket, hírszerzési információkat és más típusú adatokat integrál, lehetővé teszi a jövő katonáinak, hogy a frontvonaltól távolról indítsanak csatát.

A DARPA bemutatónapján a pálmát a kibervédelmi alkalmazásokkal és adatelemzésekkel kapcsolatos fejlesztések vitték. Ezek olyan "hiperkapcsolatú" fegyveres erők létét vetítik előre, amelyek új fronton, a kibertérben lépnek hadba egymás ellen.

A bitek világa és a valódi világ közötti kapcsolat egyre mélyebb, a Pentagon épp ezért minden eshetőségre igyekszik felkészülni. "Ma már viszonylag könnyű távolról átvenni az ellenőrzést egy jármű felett vagy megváltoztatni egy hajó GPS-ének adatait, letérítve ezzel az eredeti útvonaláról" - magyarázta Franz Franchetti, a Carnegie Mellon Egyetem mérnöke, aki a DARPA-nak dolgozik annak megakadályozására, hogy más nemzetek átvegyék az irányítást például a pilóta nélküli amerikai repülőgépek felett. Az Egyesült Államok elleni katonai kiberkémkedés miatt Kínával most kialakult feszültség közepette minden jel arra mutat, hogy ezek a típusú akciók egyre megszokottabbá válnak, és máris "fegyverkezési versenyt" idéztek elő - jegyezte meg a szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalásért végeztek ki egy iráni milliárdost

A féri az Iráni Iszlám Köztársaság története legnagyobb csalási ügyének fővádlottja vot. Tovább olvasom