Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

A bizonytalan helyzet miatt befektetők távoznak Szerbiából

Néhány olasz cég utasította ügyvédeit, hogy adják el a korábban vásárolt szerbiai telekhelyeket. A General Motors képviselője lemondta szerbiai látogatását. Horvátország visszavonta részvételét a belgrádi idegenforgalmi vásáron. Ezek csak a legutóbbi példák arra, hogy a bizonytalan politikai helyzet miatt távoznak a külföldi cégek Szerbiából.
Az elmúlt napokban támadások érték a külföldi érdekeltségeket politikai indítékokból. A belgrádi zavargások idején nemcsak a diplomáciai képviseletek, hanem bankok is a támadások célpontjává váltak, hiába figyelmeztetett a nemzeti bank például, hogy tulajdonképpen hazai bankokról van szó, amelyek itteni munkásokat alkalmaznak, kenyeret adva a családoknak.

Mladjan Dinkics gazdasági miniszter szerint a helyzet még nem riasztó, de a tendenciát nem szabad félvállról venni. Beismerte azonban, hogy a külföldi beruházók nem tekintik Szerbiát "a befektetők paradicsomának". Nehéz napokról beszélt a miniszter. Válságban a tőzsde, támadások érik a dinárt. A szlovén és horvát cégekkel együttműködő szerbiai vállalatok tulajdonosai kétségbe vannak esve. A külföldi cégek visszavonultak, az állam pedig nem segít rajtuk. Tartanak attól, hogy a külföldiek már nem is térnek vissza, más partnerek után néznek. A vállalkozók a legnagyobb ostobaságnak tartják a külföldiekkel szembeni szerb bojkottfelhívásokat, hiszen azzal is csak elriasztják a külföldi tőkét.

Emlékeztetnek, hogy annak idején Szerbia Szlovénia ellen is bojkottot hirdetett. Hogy az akció mennyit ért, mindenki előtt világos, ha megnézi, mire jutott Szlovénia és mire Szerbia. A koszovói probléma még évekig elhúzódhat. A gazdasági elemzők azt tanácsolják, Belgrád ne folytassa a dacpolitikát, mert azzal önmagát szigeteli el, és megfojtja gazdaságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Repülő zuhant Rio de Janeirora

Lezuhant egy kisrepülő Rio de Janeiro egy népszerű kerületében. A balesetben mind a négy utas… Tovább olvasom