Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Elfogadta a bankadó-törvényt a német kormány

A német kormány szerdai ülésén intézkedéseket fogadott el jövendő pénzügyi válságok kivédése céljából: jóváhagyta a bankokra kivetendő illetéket, valamint azt az eljárást, amely bajba jutott nagy pénzintézetek csődhelyzetét, illetve szanálását hivatott szabályozni.

Az illetéknek nevezett bankadóból befolyó milliárdok egy válságalap létrehozását célozzák; ebből lehetne a jövőben segítséget nyújtani a nehéz helyzetbe került pénzintézeteknek. A terv értelmében az érintett pénzintézetek évi több mint 1,2 milliárd eurót kötelesek befizetni az alapba.

A csődeljárás lényege a bajba jutott bankok gyors szanálása. Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter a kabinet határozatát részletezve kifejtette: olyan jogi eszközről van szó, amellyel megszorult bankok és pénzintézetek rendezett keretek között hajthatnak végre szerkezeti átalakítást annak a veszélye nélkül, hogy az egész pénzügyi rendszer összeomlását idéznék elő.

Az illeték nem minden piaci szereplőre vonatkozik: bankoknak, takarékpénztáraknak és lakástakarék-pénztáraknak fizetniük kell, biztosítótárságoknak és hedge fundoknak viszont nem. Ez máris tiltakozást váltott ki: a takarékpénztárak elutasítják az illetéket, arra hivatkozva, hogy a két évvel ezelőtt kirobbant pénzügyi válságot nem ők idézték elő.

Az ellenzék nevetségesnek tartja a válságalap dimenzióját. Joachim Poss, a szociáldemokraták alsóházi frakciójának helyettes vezetője a ZDF televíziónak nyilatkozva kijelentette: a számítások azt mutatják, hogy ötven évre volna szükség egy újabb nagy pénzügyi válság kezeléséhez elegendő összeg felhalmozásához. "A kormány sem gondolta komolyan, hogy az évi 1,2 milliárd euró elég lesz" - hangoztatta Poss.

A kabinet ülésén elfogadott intézkedéseket még jóvá kell hagynia a parlament mindkét házának. A Bundestagban megvan hozzá a kormánypártok többsége, ám a Bundesratban (a tartományi kormányok küldötteiből álló felsőházban) május óta kisebbségben van a keresztény-liberális koalíció. Itt tehát kemény harcokra van kilátás bankadó ügyben.

Olvasóink írták

  • 1. csompi1 2010. augusztus 25. 19:38
    „Már megint majmolnak minket:-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik a kínai repülőgépbaleset okait

Túlélte a legkevesebb 42 halálos áldozattal járó szerencsétlenséget a szerdán Északkelet-Kínában… Tovább olvasom