Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Életfogytiglanra ítélték Kenan Evren volt török elnököt

Az ítéletet az 1980-ban történt katonai államcsínyben játszott szerepéért rótták a néhai volt államfőre. Ugyanilyen büntetést kapott Tahsin Sahinkaya, aki a légierő parancsnoka volt.
Evren 96 esztendős, Sahinkaya 89 éves. Megrendült egészségük miatt egyikük sem volt jelen a tárgyaláson, vallomást kórházi ágyukból videoközvetítéssel tettek. Várhatóan mindketten fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen.

A vádirat szerint főszerepet játszottak a 34 évvel ezelőtti katonai puccs előkészítésében és irányításában. Evren az államcsíny idején vezérkari főnök volt. A hatalomátvétel ugyan véget vetett a politikai szélsőségesek több éves, véres harcának, ám a katonai rendszer idején ezreket kínoztak meg Törökországban, több száz embert halálra ítéltek és sokan eltűntek. Evren mindazonáltal kitart amellett, hogy a puccs szükséges volt a politikusok tehetetlenkedése miatt, és közölte, hogy újra ugyanezt tenné hasonló helyzetben.

A két idős ember ellen 2012-ben kezdődött per. Bírósági felelősségre vonásukra csak azután nyílt jogi lehetőség, hogy Tayyip Erdogan jelenlegi török miniszterelnök kormánya 2010-ben alkotmányos módosításokkal visszavonatta Evren és Sahinkaya mentelmi jogát. Tette ezt a kormány azért, hogy gyökerestül kiirtsa a katonai befolyást a török belpolitikára.

Az 1980-as államcsíny vezetői közül már csak Evren és Sahinkaya él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pokolgép miatt robbant fel az ukrán gázvezeték?

Azt feltételezik, hogy a robbanószerkezetet a csővezetéket tartó egyik betonelem alatt helyezték el,… Tovább olvasom