Kisalföld logö

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 10°C | 17°C Még több cikk.

50 ezer nyugat-líbiai rászorulónak szállít élelmet az ENSZ

Közel ötvenezer ember egy hónapos ellátására elegendő élelmiszert indított útjára Nyugat-Líbiába hétfőn a Világélelmezési Program (WFP), az ENSZ élelmezési ügyekért felelős szervezete - jelentette be a WFP szóvivője Emilia Casella kedden.
A 240 tonna búzalisztet és 9,1 tonna nagy energiatartalmú kétszersültet szállító kamionok Tunéziából indultak útjukra, és a többi között a fővárosba, Tripoliba is eljutnak. "Sikerült egy új humanitárius folyosót nyitnunk Nyugat-Líbiába, hogy eljussunk azokra a területekre is, amelyeket a konfliktus kezdete óta most először érintenek a harcok" - mondta Casella. "A WFP (a konfliktusban résztvevő) minden féllel összehangolja a tevékenységét annak érdekében, hogy az érintett rászoruló civilek közül senki ne éhezzen, tekintet nélkül arra, hogy a lakhelyük melyik harcoló fél befolyása alatt áll" - fogalmazott a szóvivő. Az élelmiszert főként nők és gyerekek között fogják szétosztani.

Az ENSZ szervezetei eddig csak a lázadók kezére kerül keleti országrészben osztottak szét segélyeket, több mint 187 ezer embernek. A kelet felé vezető humanitárius folyosót a líbiai Vörös Félholddal együttműködve sikerült megnyitnia a WFP-nek. A líbiai hatóságok a segélyek szétosztását nem kifogásolták, ám az ENSZ kamionkonvoját nem kísérhetik külföldi katonai egységek.

A humanitárius szervezetek szerint egyre aggasztóbb a helyzet az ország nyugati felében, ahol az elmúlt 48 órában több mint száz embert öltek a Moammer Kadhafihoz hű erők. A harci cselekmények fokozódása miatt az utóbbi tíz napban több mint 10 ezer ember menekült el a délnyugati hegyvidékről Tunéziába - közölte az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) kedden. A líbiai határ közelében fekvő délkelet-tunéziai falvak már így is "túlzsúfoltak" líbiaiakkal, és a líbiai autók száma az utóbbi időben megháromszorozódott - áll a UNHCR közleményében. Tunéziában jelenleg három menekülttábor működik, s az egyikben már ezer fölött van a befogadottak száma.

A nyugati országrészben a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is jelentős erőfeszítéseket tesz, ők a hetek óta ostrom alatt álló Miszráta városából próbálják immár egy harmadik hullámban kimenekíteni az ott maradt ötezer bevándorlót. Az akcióra a brit hatóságok anyagi támogatásával került sor. A harmadik hajó, ezer migránssal a fedélzetén akár már kedden útnak indulhat.

Miszrátában már 15 napja tartanak a harcok, amelyeknek eddig az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint legalább húsz gyermek is áldozatul esett. "Eddig húsz gyerek halálát erősítették meg a hatóságok, de rengeteg sérült is van: sok gyereket találtak el a robbanólövedékek, az aknák, a harckocsik lövedékei" - mondta az UNICEF szóvivője, Marixie Mercado egy sajtótájékoztatón.

A legfiatalabb áldozat kilenc hónapos, a megölt gyerekek többsége pedig tíz éven aluli volt - tette hozzá Mercado kórházi forrásokra hivatkozva. A sérüléseken túl "sok gyerek pedig sokkos állapotba került attól, amit látott vagy halott" - hangsúlyozta a szóvivő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria nem számít rohamra

A munkaerő piac május 1-i teljes nyitása után a nyolc érintett országból osztrák szakértők szerint… Tovább olvasom