Kisalföld logö

2018. 09. 21. péntek - Máté, Mirella 13°C | 27°C Még több cikk.

2008 főbb külpolitikai eseményei

Milliárdos csalás, osztrák rém, független Koszovó, gazdasági válság - néhány esemény, amely címlapra került 2008-ban.
JANUÁRBAN Izrael teljes blokád alá vonta a Gázai-övezetet, miután ott a szélsőséges Hamász került hatalomra. A zsidó államban így akarták elejét venni a rakétatámadásoknak. Szintén ebben a hónapban derült ki, hogy a francia Société Générale bank egyik brókere csaknem 5 milliárd eurós (1300 milliárd forintos) csalást hajtott végre.

FEBRUÁRBAN egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Koszovó. Szerbiából való kiszakadását számos uniós állam, köztük Magyarország is elismerte. Belgrád azonban a mai napig nem hajlandó elfogadni a terület függetlenségét. Szintén ebben a hónapban indított átfogó akciót a török hadsereg a kurd fegyveresek iraki állásai ellen. Afganisztánban pedig egy agárversenyen 80-an vesztették életüket, amikor öngyilkos merénylő robbantott.

MÁRCIUSBAN Dmitrij Medvegyev vette át az elnökséget Oroszországban. Elődje, Vlagyimir Putyin, aki két cikluson át vezette az országot, miniszterelnökként folytatta politikai munkáját. Tibetben Kína-ellenes tüntetések kezdődtek, amelyet erőszakkal vert le a pekingi vezetés. Irakban pedig a 4000-t is meghaladta az elesett amerikai katonák száma.
ÁPRILISBAN elindult az olimpiai láng Olümpiából Pekingbe. Már a nyitóünnepséget is Tibeti-szimpatizánsok zavarták meg. Párizsban pedig megszakították a láng útját. A folyamatos incidensek miatt Peking rosszallását fejezte ki. Ebben a hónapban derült ki, hogy Ausztriában egy 73 éves férfi 24 éven át tartotta fogva háza pincéjében saját lányát, akit megerőszakolt, vérfertőző kapcsolatukból pedig 7 gyermek is született. Közülük egy még csecsemőként meghalt. A hat gyerek közül hárman a pincében éltek, hármat pedig Josef Fritzl nevelt föl feleségével. Olaszországban ismét a konzervatív Silvio Berlusconit választották miniszterelnöknek. Zimbabwéban az ellenzék bejelentette, hogy megnyerte a választásokat, Robert Mugabe elnök nem volt hajlandó ezt elismerni.

MÁJUSBAN beiktatták az új orosz elnököt, Dmitrij Medvegyevet. Kína Szecsuán tartományát rendkívül erős földrengés rázta meg. Mintegy 70 ezren haltak meg a katasztrófában, több millióan váltak hajléktalanná. Szintén ebben a hónapban több tízezren vesztették életüket a Mianmaron (Burma) átsöprő ciklonban. A katonai junta csak nehezen és késve engedte be a külföldi segélyszervezeteket. Izrael májusban ünnepelte alapításának 60. évfordulóját.

JÚNIUSBAN az írek népszavazáson utasították el az Európai Unió reformszerződését. A dokumentum lett volna hivatott átláthatóbbá és egyszerűbbé tenni a 27 tagú EU működését. Zimbabwéban Robert Mugabe elnök bejelentette, hogy megnyerte az elnökválasztást, annak ellenére, hogy csalással vádolták meg a veterán politikust. Szudánban lezuhant egy utasszállító gép a főváros, Khartúm közelében: 100 utas égett halálra a szerencsétlenségben.

JÚLIUSBAN hatalmasat zuhant az amerikai tőzsdeindex, miután két nagymúltú, ingatlanfinanszírozással foglalkozó bankházról is kiderült: komoly pénzügyi gondjaik vannak. Szerbiában elfogták a hosszú évek óta bújkáló, háborús bűnökkel vádolt, volt boszniai szerb elnököt, Radovan Kradzsicsot. A férfi Belgrádban, álnéven, természetgyógyászként élt. Izraelben egy fiatal palesztin sofőr bulldózerrel hajtott a tömegbe, 16 embert sebesítve meg. A merénylőt a helyszínen lelőtték.

AUGUSZTUSBAN megkezdődött Pekingben a nyári olimpia. Ezzel szinte egyidőben Grúzia megpróbálta visszafoglalni az elszakadásra törekvő Dél-Oszétiát. A konfliktusba a másik szakadár terület, Abházia is bekapcsolódott. A két területnek Oroszország nyújtott segítséget. Madridban 153-an haltak meg egy repülőszerencsétlenségben. Az Egyesült Államokban az ellenzéki Demokrata Párt az afroamerikai Barack Obamát nevezte meg elnökjelöltnek. A pakisztáni elnök, hogy elkerülje a felelősségre vonást, lemondott tisztségéről. 89 éves korában elhunyt Alekszander Szolzsenyicin orosz író.

SZEPTEMBERBEN csődbe ment az egyik legnagyobb amerikai bank, a Lehman Brothers, miután a kormány nem nyújtott mentőövet a cégnek. Az AIG amerikai biztosítótársaságot ugyanakkor megmentették az összeomlástól. A konzervatív Republikánus Párt hivatalosan is John McCaint nevezi meg elnökjelöltnek a novemberi választásra. Izraelben, korrupciós vádak miatt lemondott Ehud Olmert kormányfő. Kínában hivatalosan is elismerték, hogy több ezer csecsemő betegedett meg melaminnal szennyezett tejportól illetve tápszertől. A Csatorna alatti alagútban kigyulladt egy kamion, amely miatt hónapokig szünetelt a vasúti forgalom a kontinens és Nagy-Britannia között. Finnországban, egy maszkos fiatalember 10 embert mészárolt le egy vidéki iskolában. Szintén ebben a hónapban tértek vissza az első űrsétát végrehajtó kínai kozmonauták a Földre. A híresztelések szerint Kim Dzsong Il észak-koreai vezető sztrókot kapott, és agyműtéten esett át. 83 éves korában elhunyt a magyar felmenőkkel is bíró Paul Newman amerikai színész

OKTÓBERBEN pánik a világ tőzsdéin: az egyre terjedő válság miatt zuhantak az árfolyamok, több helyen föl is függesztették a kereskedést. Autóbalesetben meghalt Jörg Haider, szélsőjobboldali osztrák politikus. Pakisztán dél-nyugati részén legkevesebb 200-an meghaltak egy erős földrengésben.

NOVEMBERBEN Amerika megválasztotta első színesbőrű elnökét. A demokrata Barack Obama 2009 január 20-án veszi át a hivatalt elődjétől, a konzervatív George W. Bush-tól. 10, állig felfegyverzett pakisztáni merénylő három napig rettegésben tartotta az indiai Mumbai városát. Több szállodát, éttermet és egy zsidó közösségi házat is megszálltak. Legkevesebb 163-an haltak meg a terrorakciókban, és több százan megsebesültek. Haitin 93-an haltak meg, amikor összedőlt egy iskolaépület. Indonéziában kivégzik a 2002-es bali terrorotámadás három elkövetőjét. Észak-Korea több fotót is nyilvánosságra hozott Kim Dzsong Ilről, hogy eloszlassa a híreszteléseket, miszerint a "Kedves Vezető" súlyos beteg lenne. A képeken azonban nincs dátum.

DECEMBERBEN zavargások törtek ki Görögországban, miután egy athéni tüntetésen a rendőrök véletlen meglőttek egy 15 éves fiút, aki később belehalt sérülésébe. A zömmel fiatal demonstrálók hetekig tüntettek, gyújtogattak nem csak Athénban, hanem több nagyvárosban is. A bagdadi búcsúlátogatáson tartózkodó amerikai elnököt, George Busht egy iraki újságíró megdobálta saját cipőivel. Thaiföldön véget ért a hónapok óta tartó kormányellenes tüntetéssorozat, amely miatt az utolsó hetekben több ezer turista rekedt az országban, miután a tüntetők elfoglalták a légikikötőket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Letartóztatások Dél-Szerbiában - háborús bűnök gyanúja

Pénteken reggel a dél-szerbiai Presevóban megkezdődött a volt Koszovói Felszabadítási Hadsereg… Tovább olvasom