Kisalföld logö

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 9°C Még több cikk.

Visszavonták a szerb könyvesboltokból a Medina ékszerét

A szerb kiadó visszavonta a könyvesboltokból Sherry Jones "Medina ékszere" (The Jewel of Medina) című könyvét a szerbiai iszlám közösség igen éles reagálása miatt.
A Beobuk belgrádi könyvkiadó vállalat igazgatója megerősítette, hogy a vitatott tartalmú regényt már nem lehet megvenni egyik szerbiai könyvesboltban sem. Bejelentésével egyidejűleg bocsánatot kért a szerbiai iszlám közösségtől azokért a sértésekért, amelyeket a könyv megjelenésével el kellett viselniük.

"Remélem, hogy ezzel az ügy befejeződött" -nyilatkozta Alekszandar Jaszics igazgató. Az elsőkönyves amerikai írónő szerb nyelven kiadott regényét mindössze ezer példányban nyomtatták. Muamer Zukorlic, a szerbiai iszlám közösség főmuftija a Medina ékszere című könyvet a Mohamed prófétáról készült, a nyugati sajtóban megjelent karikatúrákhoz hasonlította, amelyek mélyen sértették a világ muzulmánjait. Szerbia nem az egyetlen ország, ahol a regény napvilágot látott. Amerikában a hónap elejére tervezték megjelenését, ám a kiadó, a New York-i Random House az utolsó pillanatban meggondolta magát, és lemondott, pontosabban meghatározatlan időre elhalasztotta a könyv kiadását tartva a radikális muszlimok reagálásától. Ez a kiadó adta ki kilenc évvel ezelőtt Salma Rushdie Sátáni versek című könyvét is.

A szerzőnek aztán évekig bujkálnia kellett a szélsőségesek bosszújától tartva. A "Medina ékszere című" regény Áisa, Mohamed próféta egyik, gyerekként eljegyzett feleségének az életéről szól.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

London a világ legkedveltebb irodalmi úti célja

Egy brit utazási honlap szerkesztői Londont választották a legkedveltebb "irodalmi úti célnak", azaz… Tovább olvasom