Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Orange-díj: Madeline Milleré az elismerés

Madeline Miller amerikai írónő, görög-latin tanár vehette át Akhilleuszról szóló regényéért az angol nyelven alkotó női szerzőket jutalmazó rangos brit Orange-díjat Londonban.
 Az írónő tíz évig dolgozott Song of Achilles (Akhilleusz dala) című első regényén. A mű Patroklosz és a hős Akhilleusz történetét idézi fel első gyermekkori találkozásuktól Trója ostrománál lelt halálukig.

Joanna Trollope, az Orange-díjat odaítélő zsűri elnöke a görög mitológiai történet "leleményes, szenvedélyes, lelkesítő és újszerű" felelevenítéseként méltatta a győztes regényt a londoni Royal Festival Hallban megrendezett szerda esti díjátadó ceremónián.

A foglalkozására nézve görög és latin tanár Miller lenyűgözőnek nevezte az elismerést, és a vele járó 30 ezer fontos (11 millió forintos) pénzjutalmat.

A zsűri hat műre szűkített listáról választotta ki a győztes munkát. A jelöltek között szerepelt még Cynthia Ozick Foreign Bodies, Ann Patchett State of Wonder, Anne Enright The Forgotten Waltz, Georgina Harding Painter of Silence és Esi Edugyan Half Blood Blues című műve.

Az Orange Prize tavalyi nyertese a belgrádi születésű, az Egyesült Államokban élő Tea Obrecht volt, aki ugyancsak első regényéért, a The Tigerís Wife-ért kapta a díjat. Az 1996-ban alapított irodalmi elismerés korábbi díjazottjai között volt Zadie Smith az On the Beauty, és Lionel Shriver a We Need to Talk About Kevin szerzője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olvasást népszerűsítik

Az Olvasó-társ program önkéntesképzését június 1-jén, pénteken a budapesti Szent István… Tovább olvasom