Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 14°C Még több cikk.

Buszos könyv

Budapest busztörténelmét tekintette át második könyvében Legát Tibor, a Magyar Narancs szerkesztője.

A Buszos könyv című, 240 oldalas kötetet száznál is több jármű fotóját tartalmazza.

A könyv fotói Széki Dezső magángyűjteményéből származnak, a 80 éves egykori buszsofőr ugyanis öt évtizeden keresztül fényképezte a várost és a közlekedési dolgozók mindennapjait - mondta el Legát Tibor a szerdai könyvbemutatón.

Széki Dezső hozzátette: 1953-ban kezdett el fényképezni, az azóta készült több ezer képét most digitalizálja. Az egykori buszsofőr 1948-ban került a Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt.-hez kalauzként, majd 1953-től a nyolcvanas évekig dolgozott sofőrként.A kötet az 1940-es évek elejétől 1981-ig mutatja be a fővárosi buszos tömegközlekedést; nemcsak a technikai fejlődéssel, hanem a közlekedési vállalat hétköznapjaival is megismerteti az olvasókat.

Legát Tibor elmondta: azért nem vette bele a könyvbe napjaink történéseit, mert a buszközlekedés felívelését, aranykorát akarta bemutatni, valamint azt, hogyan szorították háttérbe a buszok a villamosokat.

"1981-ben beütött a válság és véget ért a fejlődés" - emelte ki a szerző, majd hozzátette, hogy ma is közlekednek az akkor üzembe helyezett Ikarus 200-asok. Legát Tibor "mininovelláknak" nevezte a humoros képek mellé rakott szövegeit, majd hozzátette, hogy azokkal a "korszak ellentmondásosságára" akart rávilágítani.

A Jószöveg Műhely gondozásában megjelent kötet foglalkozik a közlekedéstörténet "fehér foltjával", az 1956-os forradalom eseményeivel is.
A szerző elárulta: tervez egy közlekedésbiztonsági kötetet is, amely azonban nem tömegközlekedésről, hanem az autósokról szólna.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oliver a Föld körül - könyvajánló

Kalandos utazás Oliverrel Európa és a világ nagyvárosaiban. Tovább olvasom