Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

21 könyv a Magvető karácsonyi kínálatában

Tizennyolc új művel és három már megjelent kötet újrakiadásával készül a Magvető a karácsonyi könyvvásárra.
A kínálat fontos darabja Závada Pál Janka estéi című műve, amely három színdarabot tartalmaz - mondta el Király Levente szerkesztő a karácsonyi könyvekről tartott szerdai sajtótájékoztatón. A kötetet a Jadviga párnája című regény drámaváltozata nyitja, ezen kívül helyet kapott a Nemzeti Színház felkérésére írt Magyar ünnep, amelynek alapjául az Idegen testünk című regény szolgált. A harmadik művet, a címadó Janka estéit eddig csak felolvasó színházi formában ismerhette a közönség.

A Mesék testvérekről testvéreknek című kötet a hatodik darabja a Mesék nőkről - férfiaknak című könyvvel megkezdett sorozatnak. A kötetben a testvérekről szóló legszebb történetek kaptak helyet az ismert mesekutató, Boldizsár Ildikó válogatásában.

Szegő János, a kiadó szerkesztője a kínálatból kiemelte Rubin Szilárd hagyatékból előkerült regényét, az Aprószenteket, amelyet Keresztesi József irodalomkritikus rendezett sajtó alá. A szerkesztő elmondta: a művet Rubin Szilárd mintegy negyven évig írta, a mű egyszerre olvasható tényregényként, bűnregényként, filozofikus regényként is, ugyanakkor látleletet ad a hatvanas évek Magyarországáról. A kiadó megjelentette Keresztesi József Pályarajzát Rubin Szilárdról, amelyben a kritikus "végigzongorázta az életművét" a modern magyar irodalom egyik legfontosabb szerzőjének.

Kováts Judit Megtagadva című regénye a második világháború idején játszódik, arról szól, hogy miként hatottak egy fiatal lányra a világégés okozta borzalmak. A szerző több mint húsz szemtanúval készített interjút. A cím arra utal, hogy az áldozatok évtizedekig nem beszélhettek a múltjukról, az átélt traumákról.

Kemény István, a kortárs líra egyik legfontosabb alkotója új verseskötettel jelentkezett. A királynál című kötetben 35 új szöveg olvasható, köztük például a Búcsúlevél című, hosszú polémiát kiváltó vers is, amelynek hatására például az Édes hazám című, közéleti verseket összegyűjtő antológia született.

Cserna-Szabó András és Darida Benedek továbbírta a Jaj a legyőzötteknek című könyvét, a javított és kibővített kiadás a Nagy Macskajajkönyv címet kapta. A szerkesztők a művet a "másnaposság kultúrtörténeteként" jellemezték, amely ráadásul 66 ételreceptet is tartalmaz.

Keresztury Tibor ötvenedik születésnapjára jelent meg A készlet erejéig című gyűjteményes, elbeszéléseket tartalmazó kötet. A könyvet "a rendszerváltás utáni Magyarország szociografikus igényű felméréseként" - mutatták be.

Nádasdy Ádám Shakespeare-fordításait tartalmazó kötetben a Hamlet, a Szentivánéji álom és a Lear király kapott helyet. Az újrafordításokat az irodalomtudomány új felfedezései mellett az is indokolta, hogy Arany János szövegei számos olyan fordulatot tartalmaznak, amelyek a mai fiatalok számára már nem érthetőek - mondták a szerkesztők.

Huszonhárom, El Kazovszkijjal készült interjú kapott helyet a Látáscsapda című kötetben. A Petri-díjasokat bemutató sorozat új darabja Bognár Péter Bulvár című verseskötete. A fiatal költő a bulvársajtó műfajait, ürességét, fordulatait, jellemábrázolásainak sutaságát imitálja első kötetében.

Darvasi László 50. születésnapjára jelent meg A zord apa, avagy a Werner-lány hiteles története című elbeszélés díszkiadása. A Sorstalanság ünnepi kiadása pedig egyszerre tiszteleg Kertész Imre tízéves Nobel-díja és a mű 30. kiadása előtt. A Magvető folytatja az Alibi-antológiát is, most a Sziget címmel jelent meg a legismertebb magyar szerzők szövegeit tartalmazó gyűjtemény. Máté Angi Az emlékfoltozók című mesekönyvét Rofusz Kinga rajzai illusztrálják.

A világirodalmat képviseli Ljudmila Ulickaja A mi Urunk népe című elbeszéléskötete, valamint Cormac McCarthy világhírű amerikai író Átkelés című műve, amely a Határvidék-trilógia második részeként látott napvilágot.

A szerkesztők kiemelték az Egyesült Államokban nagy sikert aratott fiatal szerző, Benjamin Hale első regényét, a Bruno Littlemore fejlődéstörténetét, amelynek egy csimpánz a főszereplője, aki egy kísérlet folytán emberi tulajdonságokat kap. A Pulitzer-díjas Marilynne Robinson Gilead című regénye egy református lelkész fiktív visszaemlékezése, amely "az élettel való számvetés könyveként" is olvasható. Több mint 800 oldalas Mariam Petroszjan örmény író Abban a házban című regénye. A művet a szerző oroszul írta és számos díjat nyert vele. A történet sérült gyerekekről és az őket befogadó internátusról szól.
Jean Mattern, a világhírű Gallimard kiadó szerkesztőjének második magyarul megjelenő kisregénye, a Tejjel-mézzel tulajdonképpen családregény, egy igazi közép-európai történet. A tájékoztatón elhangzott, hogy a szerző december elején Magyarországra látogat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvajánló - Rupáner-Gallé Margó: Nászajándék Salzburgból

A szívdermesztő titok, melyet Arlene édesanyja egy egész életen át rejtegetett, a Márai-kastély… Tovább olvasom