Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Új Duna-híd – Végfázisban az engedélyezés, a döntés júniusra várható

A napokban zajlik az új Észak- és Dél-Komáromot összekötő Duna-híd tervbírálata. A híd építése már régóta napirenden van, az események 2012-ben, a nemzetközi szerződés aláírását követően gyorsultak fel. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor az új híd építése jövőre elkezdődhet.

A híd építését több tényező indokolja, egyrészt a teherforgalom jelentős növekedése, másrészt a két városrészt összekötő Erzsébet híd kora. Gőzerővel folyik az új Duna-híd megépítésének előkészítő fázisa. Az elmúlt években a szakemberek többek közt forgalmi, geotechnikai, hidraulikai és növényzeti vizsgálatokat végeztek, elkészítették a talajtani szakvéleményeket, a zajvédelemmel és a levegő szennyezésével kapcsolatos felméréseket, de vizsgálták a korróziós hatásokat, valamint elkészült a földrengési szakvélemény is. 2012 őszén a magyar és a szlovák kormányfő aláírták a nemzetközi szerződést, melyet mindkét parlament elfogadott. Azóta gőzerővel folyik az új Duna-híd megépítésének előkészítő fázisa.

Új Duna-híd. A várostól nyugatra épülne, tehermentesítve a belvárost és a több mint százéves Erzsébet hidat.
Új Duna-híd. A várostól nyugatra épülne, tehermentesítve a belvárost és a több mint százéves Erzsébet hidat.


– Magyar és szlovák részről is elkészültek a kivitelezési tervek, a tervbírálat során elhangzottakat figyelembe véve ezeket átdolgozzák, a végleges verzió február közepére várható. Mindez előfeltétele annak az uniós pályázatnak, amit február végéig kell benyújtani. A döntés június környékére várható – mondta el a legfrissebb információkat a Kisalföldnek Komárom polgármestere, dr. Molnár Attila. A korábban bemutatott tervek szerint egy egypilonos, ferde kábeles híd épülne a várostól nyugatra, tehermentesítve a belvárost és a több mint százéves Erzsébet hidat. Orbán Viktor miniszterelnök egy évvel ezelőtt a térségben tett látogatása során úgy fogalmazott, hogy jelen állás szerint a híd építése 2016-ban elkezdődhet és 2017 végére, 2018 elejére el is készülhet.


Magyar tervek alapján készült
Az Erzsébet híd Magyarország legelső nagyhídjai közé tartozik, amelyet magyar kivitelezők építettek, magyar tervek alapján – terveit a kor legnevesebb hídtervezője, Feketeházy János készítette.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az 1585-ben épített Szent Péter-palánk elavult és 1661-ben lerombolták

A Szent Péter-palánk a mai Csillagvártól nyugatra terült el, erre Legát István a korabeli térképek tanulmányozása során figyelt fel. Tovább olvasom