Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Az ország minden részéből és Csallóközből is neveztek borokat a versenyre

A tavalyi év legjobb magyar borai között a süttői chardonnay: Polhammer László, az Ister-Granum Vinum Borrend nagymestere munkája végzett az élen. Almásfüzitőn a hétvégén amatőr és profi borászok bíráltatták el nedűiket.

Közel kétszázötven borfajtát hoztak el gazdáik a hétvégén Almásfüzitőre, hogy arany, ezüst és bronz minősítéssel vagy oklevéllel és szakmai tanácsokkal ellátva térjenek majd haza Tokaj-Hegyaljára, az Alföldre, Balaton-felvidékre, Sopron környékére.

Az ország minden szegletéből, de még Csallóközből is neveztek borokat a versenyre. A zsűri elnökét, Monyók Józsefet sikerült rövid értékelésre kérnünk, különös tekintettel a tavalyi termésre.

„A tavalyi évjárat rossz volt. Ha bővebben kérdezi, akkor nagyon rossz" – mondja nevetve az elnök, aki maga is bortermelő Tokajban. „Sok volt a csapadék, kevés a napfény, kirepedtek a bogyók, elfolyt a tartalmuk, a gomba megtámadta a szőlőt, s csak a legjobb technológiával rendelkező borászok tudták tompítani a bajt. A tavalyi év leginkább kármentés volt a borászok számára. Évjárati sajátosság, hogy a borok savai nem tökéletesek, picikét húzós és picikét érdes a 2014-es bor, nem lehet vele dicsekedni. Ezért aztán kevés bor kapott aranyérmet a tavalyiak közül" – magyarázza a borbírák vezetője. „Egyébként összességében a korábbi, a 2011, 2012, 2013 év borai kellemesek, jó minőségűek, szépek.

Az ország minden részéből és Csallóközből is neveztek borokat a versenyre.
Az ország minden részéből és Csallóközből is neveztek borokat a versenyre.


Kiemelném a Soproni borvidéket, a kékfrankost és a mellette megjelenő Shiraz-házasításokat, valamint a zöldszilvánit, melynek még a 2014-es évjárata is nagyon szép bor lett." Adódik a kérdés, hogy a zsűri elnökének – akit 2006-ban a Tokaji borvidék az év borászának választott – vajon melyik a kedvenc bora? „Mindig a hangulattól függ és attól, hogy melyik borvidéken vagyok: Villányban oportót, az Alföldön kövidinkát, kadarkát, Szekszárdon egy jó kékfrankost, Balaton-felvidéken szürkebarátot vagy kéknyelűt, itt, Neszmélyen, Szőllősi Misi barátomnál egy finom olaszrizlinget szeretnék megkóstolni. Vallom, hogy minden tájegység őrizze meg a saját évszázados adottságait, technológiáit, mert azok teszik naggyá a borvidéket. Mindig olyan bort szeretek megkóstolni, ami az adott hely sajátja, hagyománytisztelő vagyok, nem érdekel a divat" – mondja a legfőbb borbíró.

Nagy László főszervező, az Almásfüzitői Kertbarátok elnöke nagyon hiányolta a győrújbaráti, écsi, nyúli borászokat, akik ezúttal nem vettek részt a borversenyen. „Ez egy kulturális esemény, melyen nagyon sokat lehet tanulni a borászatról, itt minden szakember estig marad és lehet őket kérdezni" – mondja lelkesen.

Polhammer László lett az almásfüzitői borverseny abszolút győztese, több aranyérmes borral és a legeslegjobbnak ítélt nedűvel, azaz a süttői chardonnay-val. „Elegáns savgerincű, első benyomásra az illatanyagában banán jelenik meg, később az ízlelés folyamán a vilmoskörte gyümölcsössége jön elő a hátterében. Üdítő és élményben gazdag a chardonnay megkóstolása!" – mondja büszkén a süttői hobbiborász, akinek a fehérbora a borverseny abszolút győztese lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz százalékkal nőtt az ittas vezetők által okozott balesetek száma

Tavaly Komárom-Esztergom megyében 11 százalékkal nőtt a közlekedési balesetek száma, szerencsére viszont kevesebb halálos kimenetelű ütközés történt, mint a megelőző évben. Tovább olvasom