Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Villognak vele

Az objektív felelősség elve és az automatizált feldolgozási rendszer alól viszont még a legfelsőbb körökben is nehéz lehet kibújni.

A rendszerváltozás után, ahogy kiteljesedett a demokrácia, úgy került egyre több állami autóra kék lámpa. Végül már nemcsak a miniszterek, hanem államtitkárok, főosztályvezetők, főtanácsadók, titkárságvezetők is villogtak vele. És persze minél több, megkülönböztetett jelzést használó autó száguldozott az utakon, annál nagyobb lett az esélye a baleseteknek.

Az utolsó csepp a pohárban talán egy 2000. októberi súlyos, tragikus végű karambol volt. Az akkori közlekedési minisztert és feleségét szállító szolgálati autó zúzott szét egy Trabantot és benne fiatal életet. A népharag miatt a politika önmérsékletre kényszerült. Kövér László kijelentette, hogy túlzónak tartja a megkülönböztető jelzést használók körét, amit természetesen úgy örököltek, mert még a korábbi, Kuncze-érában szélesítettek a végtelenségig. Aztán éveken át nyugalom is lett.
Az első híradás, amire a hosszú csend után nemrégiben felkaptam a fejem, arról szólt, hogy egy állami luxuslimuzint traffipaxblokkoló berendezéssel szereltek fel. A népharag miatt persze az sem működhetett sokáig.

A blokkolókat kiszerelték, mostanában viszont mintha megint terjednének a kék lámpák az utakon. A napokban egy helyi ünnepségre érkeztek a fővárosból „megkülönböztetett" szolgálati autók, de az autópályán is találkoztunk már kék lámpát használó, állami Skodával. Nyomták, ahogy a csövön kifért.

Megértem én, persze hogy megértem. A lézerblokkoló a lebukás veszélyével jár. Az objektív felelősség elve és az automatizált feldolgozási rendszer alól viszont még a legfelsőbb körökben is nehéz lehet kibújni. Gyűlhetnek a gyorshajtási bírságok, a büntetőpontok... Kapóra jöhet hát a jó öreg megkülönböztető jelzés. Megértem én, persze, de nagyon nem értenék egyet vele.

A kék lámpa továbbra is a mentő-, tűzoltó- és rendőrautókra való. Életmentésre, katasztrófaelhárításra, rendkívüli helyzetekre. Az ünnepségekre siető miniszter, államtitkár, főtanácsadó és titkárságvezető urak pedig legyenek szívesek ezután is időben elindulni.

Lehetne persze villogni a kék lámpával, alkalmas jogszabályt alkotni hozzá, és a dolog működhetne is. Egészen addig, amíg egy fogadásra siető miniszter szét nem zúz megint egy kisautót, benne gyanútlan, vétlen utasokkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apámmal orvosnál

"Példaképlet: Lehet, csak világszemlélet kérdése, miként érezzük magunkat a bőrünkben?" Tovább olvasom