Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Számít?

Én nem vagyok politikus. Kikérem magamnak, hogy olyan mondatokat kell mondanom, mint egy politikusnak.

Idézet.

Papírom van arról, hogy itt élek és magyar állampolgár vagyok. Nem jó érzés, hogy ilyen helyzetbe kerültem. S az sem jó, hogy látom, mással is megtörténhet hasonló. Szomorú, hogy a szomszédos intézményben, ahol nagyjából ugyanilyen koreográfia szerint történtek a dolgok, az új vezető komolyan azt gondolja és mondja, hogy ma Magyarországon egy állami intézmény vezetője nem lehet független, mert akkor nem kaphatnak állami dotációt.

Ezek – más mondatokkal egyetemben – alapjaiban ássák alá a demokráciát. S ez független attól, hogy ki jobboldali és ki baloldali szavazó. Ki konzervatív gondolkodó, ki liberális. Ez az enyém, az önök, a mi közös felelősségünk. Ezen az úton elindulva Európában egy idő után nem leszünk szalonképesek. Lehet, hogy egyedül is meg tudjuk vívni a harcunkat, s győzni fogunk, de itt fogunk a saját mocsarunkban tespedni Európa közepén, miközben ez az ország – önök, én – nagyon nagy árat fizetett azért, hogy olyan útra térjünk, amit úgy hívnak: szabadság és demokrácia.

Én nem vagyok politikus. Kikérem magamnak, hogy olyan mondatokat kell mondanom, mint egy politikusnak. Szomorú, hogy már azt a tényt is, hogy mit gondolunk a világról, csak az határozza meg, hogy milyen beállítottságúak vagyunk. Muszáj, hogy összefogjunk. Mindentől függetlenül. S nem azért, hogy harcoljunk, hanem hogy le tudjunk ülni egymással beszélni, s eldöntsük, hogyan és merre tovább. És felejtsük el a mostanit, mert ez nem jó így.

Idézet vége.

Ha olyan országban élünk, amelyben a két és fél éves kislányunk majd boldog, bátor és szabad felnőtt lehet, akkor nem érdekes, hogy ezek a mondatok kitől származnak. Közfelkiáltással akár el is fogadhatnánk, hisz igazak.

Ha mégsem ilyen a mi világunk, akkor számít: Alföldi Róbert mondta két napja, a Nemzeti Színházban tartott utolsó igazgatói sajtótájékoztatóján. 

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2013. július 04. 18:16
    „Sajnos, ez a szomorú valóság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldül a fesztivál

Védjük a természetet, de ésszel és szívvel, ne íróasztalnál kigondolt paragrafusokkal. Tovább olvasom