Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Pofon

A kezdeti kormányzati lelkesedés ellenére néhány hete mégiscsak lesöpörték a parlamentben azt a népi kezdeményezéssel alátámasztott törvényjavaslatot, hogy az új büntető törvénykönyvbe felvegyék a családon belüli erőszak fogalmát. Hiába a vasalódeszkákon összegyűjtött több mint százezer aláírás, továbbra is tartja magát a mondás: az asszony verve jó.

Remélem, lesz olyan ráérő parlamenti tudósító, aki egyenként odadugja 34 honanya és 352 honatya elé a mikrofont és felteszi a kérdést: ugyan mivel indokolja, hogy ellene szavazott?

Ne legyünk álszentek! A családon belüli erőszak a történelemben mindig is létezett etnikai, vallási és társadalmi osztályoktól függetlenül, de többnyire tabunak számít még mindig. Ötletem sincs, mi lehet az az épeszű ok, amivel – mint a jó szomszédok – továbbra is befogják a fülüket, nehogy meghallják az otthon bántalmazott nők, gyerekek és az őket képviselő szervezetek hangjait.

Ma Magyarországon minden ötödik nőt érint a családon belüli erőszak, a lelki bántalmazástól az élet kioltásáig. A családon belüli erőszakba hetente egy nő, havonta egy gyermek hal bele. Évente mintegy 70–80 áldozat van (többségük nő), ami az összes emberölésnek mintegy a felét teszi ki. S ha már tényeknél vagyunk: két KDNP-s és egy szocialista politikus javaslatára vetették el, hogy a büntető törvénykönyvben megjelenjen a családon belüli erőszak fogalma. Ha a családfő megmutatja, ki az úr a házban és a fizikai megregulázást megelőzi lelki terror, üvöltözés, zsarolás, fenyegetés, félelemkeltés, a bíróság nem veheti figyelembe továbbra sem a bántalmazás előzményeit.
Az MSZP-s Bárándy Gergely nehezen tudja elképzelni, hogy az elkövető úgy tud erőszakos magatartással lelki sérelmet okozni, hogy közben más bűncselekményt nem valósít meg.

Ha nincs a honatyáknak kellő fantáziájuk, hogy lejátsszák, milyen érzelmi, fizikai, szóbeli, gazdasági vagy szexuális terrorban tudnak tartani egy nőt, akkor szánjanak időt az ezzel foglalkozó civil szervezetekre, olvassák el leköpött, megvert, megerőszakolt nők vallomásait, nézegessenek látleleteket kórházi ügyeleten vagy egyenként keressék fel azt a százezer potenciális szavazójukat, akik aláírásukkal bíztak abban, hogy a családon belüli erőszak tényét beépítik a büntető törvénykönyvbe.
Mint minden pofon, ez sem fog sokáig fájni, de a választások előtt sokaknak eszébe jut a maflás, amit azért kaptak, mert bele mertek szólni a nagypolitikába.

Olvasóink írták

  • 2. dsj 2012. július 25. 21:36
    „Talán azért, mert a kormányzati oldal hozzászokott mind a pofonok elszenvedéséhez, mind az osztásukhoz.
    Ember, küzdj, és bízva bízzál! (Ugyan kiben?)”
  • 1. gabodick 2012. július 25. 18:07
    „A cikk írójával teljesen egyetértek, még akkor is, ha történetesen hölgy az illetö, én pedíg férfi vagyok. Tölünk nyugatabbra egyes országokban ilyen törvény már réges régen létezik. Látszik, hogy a magyar politika egyre jobban el kíván távolodni az EU-tól. Most sem tagadta meg magát.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kötelet!

Tovább olvasom