Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 2°C Még több cikk.

Példaképek

Okosak, érettek, intelligensek és még jó fejek is.
Félidejénél tart az olimpia, eddig hozta azt, amit vártam, s máris számos tanulsággal szolgált. Azt vártam, hogy ezúttal is kiélhetem szurkolói hajlamaimat, lesz izgalom, öröm és csalódás egyaránt. Mert kell mindez, egyik a másik nélkül mit sem ér. De itt a szép dolgokról szólok, a károgást, a huhogást ki nem állhatom.

Egészen rendkívüli például, amit a dzsúdósok műveltek. Egymást felülmúlva, magas szinten küzdöttek a lányok és a fiúk. Joó Abigél még sérülten is, orvosi és edzői ellenjavallat dacára. Nyert is meccset, éremért is küzdhetett, sántán, porcleválással a térdében. Azt mondta, vállalta, mert csak nagyon fájt a lába, baja nem lehetett belőle... A két érmes ugyancsak rendkívülit alkotott. Ungvári számos lelki és fizikai problémát is leküzdött a felkészülés során, és hajszálra volt a teljes sikertől. Csernoviczki Éva pedig egy vereség után két meccset nyerve lett érmes, neki is nagyot kellett küzdenie, s mint első érmes, jó hangulatot teremtett az egész magyar csapatban (emlékezzünk a négy évvel ezelőtti hosszú és kínos éremcsendre).

És ott van Cseh László. Aki csúnyán lebőgött a 400 vegyesen, amelytől pedig oly sokat várt. Talán túl sokat is. Talán jobb lett volna őt inkább hűteni, mint fűteni. De azt mindenki láthatta, hogy feljött a mélyről, s ahogy a közvetítésben is elhangzott, a csúcsra ért. Lehet, ha ő is elhiszi, hogy ez számára a csúcs, akár nyerhet is.

Az eddigi két aranyérmest pláne lehet példaképnek állítani gyerekeink elé. Okosak, érettek, intelligensek és még jó fejek is. Rendkívüli például az, ahogy Szilágyi Áron szeretteiről beszélt, vagy a négy éve elhunyt mesteréről, Gerevich Györgyről. „Akkor igazán olimpiai bajnok egy sportoló, ha ez nagyon nem változtatja meg, és ugyanolyan ember marad, mint előtte, és továbbra is alázattal dolgozik. Én ezt fogom tenni." Akár Szilágyi is mondhatta volna, mert hasonlóan nyilatkozott, de ezek Gyurta Dániel szavai. Kettejük közül ő az idősebb, már 23 éves. Aki a közelmúltban elhunyt norvég vetélytársa családjának készíttet másolatot aranyérméről, mondván, száz méteren ő lett volna a bajnok.
Egy bő hét még hátravan, biztos vagyok abban, számos szép sikerben lesz részük a magyaroknak, s újabb példaképek jelennek meg. Misztikus hely az olimpia, rendkívüli világ a sport. Mert ugyan mi módon kaphatnának nyilvánosságot az ilyen remek emberek? A való világban semmi esélyük. 

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. augusztus 06. 22:05
    „Egyetértek! Példaképek! Sok munka, kevés duma, nulla öntömjénezés, siker! Vajon kinek kéne ezeket a jellemzőket megszívlelni? Tudjátok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalauzkorúak

Rájöttem, hogy tudásuk esszenciája a dolgok sokféleségének optimista elfogadásában rejlik. Mindennek… Tovább olvasom