Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Oxigénpalack nélkül

Egyre távolodni látszik, amiről a miniszterelnök alig másfél éve beszélt. Pedig milyen szépen hangzott.Kánikulával búcsúzott a nyár és a frank árfolyama is újra beszorult 240 forint alá. Itt állunk a nyugdíjügyben meghozandó alkotmánybírósági határozaton innen, a nemrégiben nyilvánosságot kapott siralmas gazdasági makrókon túl, s nem nagyon tudni, mit hoz az ősz.

Sok minden történt az elmúlt másfél év alatt. Volt magánnyugdíjkassza-államosítás, lett új médiatörvény, alkotmány, nyomában megannyi sarkalatos. Kaptunk tizenhat százalékos szja-t az igazságosság jegyében békésen tüntető rendvédelmisekkel és pedagógusokkal, meg nemzeti konzultációt, nem is egyet. Újabban formálódik A munka törvénykönyve és tart a gazdaságpolitikai fordulat a miniszterelnök jobbkezével az élen. Matolcsy rendületlenül úgy érzi, gazdasági szabadságharcot vív, s hogy az IMF „kipaterolásával" meg a Széll Kálmán Tervvel helyreáll az ország méltósága. Látszik rajta, hogy ebben hisz. Ám közben a helyzet úgy alakult, hogy benne és vízióiban már a jobboldali közgazdászok sem nagyon.

Nemrégiben Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere nyilatkozta, hogy a kormány túlígérte magát. Arról beszélt, hogy sem az ő véleményére, sem máséra nem kíváncsiak, s hogy Matolcsy gazdaságpolitikája tankönyvszerűen megvalósíthatatlan, bár, tette hozzá, szerencsével bejöhetett volna. De mint tudjuk, nem alakultak fényesen a dolgok.

Hasonlóképpen nyilatkozott Mellár Tamás is a Magyar Nemzetben, aki egyenesen azt állítja, megbukott az Orbán-kormány gazdaságpolitikája. A jobboldali közgazdász szerint az a kezdetektől helytelen volt, az egykulcsos szja tévedés, s a több kulcs mellett vagyonadó is kellene. Azt állítja, az Orbán-kormánynak azonnali radikális fordulatot kell végrehajtania, minél később lépnek, annál nagyobb valószínűséggel kényszerülnek megszorításokra, amiről – teszem hozzá – eddig úgy tudtuk, hogy nem lesznek.

A magam részéről mindez mélyen elszomorít, mert egyre távolodni látszik, amiről a miniszterelnök alig másfél éve beszélt. Pedig milyen szépen hangzott, hogy „Magyarország politikai és gazdasági rendszerét nemzeti együttműködés rendszerének hívják, és ezzel a rendszerrel Magyarországot közösen újra fogjuk építeni és erőssé fogjuk tenni. Mától Magyarországon a magyar emberek érdeke az első, mától Magyarországon a nemzeti együttműködés lesz mindennek a mércéje, mert a győztesnek nem igaza van, hanem feladata. Sikernek pedig csak az számít, ami az egész közösség számára siker."

Feladat most is van bőven. A sikerekről ne beszéljünk, mert azokról végül úgysem a kormányszóvivő, hanem a közösség mond majd véleményt. Úgy emlékszem, a kétharmados választási győzelmet a miniszterelnök annak idején oxigénpalack nélküli csúcstámadásnak nevezte. Felértek, kétségtelen. No de mi lesz, ha a csúcson fogyni kezd a levegő, s nem tudják, hol van az oxigénpalack?

Olvasóink írták

  • 1. öröksoproni 2011. augusztus 30. 12:25
    „Nem írok, úgyis kimoderálja cenzor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyeregbe, magyar!

Nem is értem, miért nem lehet ezt – a szó szoros értelmében – zökkenőmentesen megoldani. Tovább olvasom