Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Ötvenhatunk

Nemzedékek nőttek fel itthon úgy, hogy ’56-ról bűn volt nekik beszélni és beszélni nekik. Ezért börtön járt.

Ha rendőrt lát édesanyám, még mindig összerezzen. Az ötvenes években a félelem időszakában volt fiatal, a munkahelye ablaka szemben volt a rendőrség főbejáratával. Látta, amit a pribékek még láttatni engedtek: sűrűn álltak meg autóik az épület előtt, vérző fejű, járni alig tudó embereket ráncigáltak ki a kocsikból és vittek be ütlegelve a kapitányságra.

Aztán kattant a zár.

Ötvenhat leverése után mindez mindennapossá vált, a forradalmárokból hirtelen ellenforradalmárok lettek és elkezdődött a megtorlás. Sokukat halálra ítélték. A Hősök terén 1989. június 16-án tartott megemlékezésen 235 kivégzett nevét olvasták fel. A lista mára már hosszabb, ám az áldozatok pontos számát még napjainkban sem lehet tudni.
A börtönre ítéltek megbélyegzetté váltak, zsarolással némelyiküket talán be is szervezték besúgónak. Azt csak csendesen jegyezzük meg, például a tartótisztek névsorát a rendszerváltozás után huszonöt évvel sem hozzák nyilvánosságra...

Nemzedékek nőttek fel itthon úgy, hogy ’56-ról bűn volt nekik beszélni és beszélni nekik. Ezért börtön járt még az itt-ott nosztalgiával emlegetett Kádár-féle puhább diktatúrában is. A szocializmus lélekmérgezése negyvenöt éven át tartott.

Valamikor azt olvastam, hogy azt követően nagyjából ennyi idő kell egy egészséges társadalom felépítéséhez is. Ebből húsz még hátravan. Ez a mi ötvenhatunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyelvlecke

Az amerikaiak is csak félreértettek valamit, ahogy nem olyan régen a németek itt nálunk, Győrben. Tovább olvasom