Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 3°C Még több cikk.

Nyári szünet

Mégis azt mondom, amikor a szünidőről döntünk, ne csak az anyagiak, hanem a gyerekek szempontjából is nézzük a kérdést.

Ismét felröppent egy hír a magyar oktatási rendszer átszervezése kapcsán. Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa dobta be az ötletet: érdemes lenne lerövidíteni a június közepétől szeptember elsejéig tartó nyári szünetet. Szerinte ugyanis a hosszú nyári vakáció sok családnak jelent gondot, nem mindenki tudja nyári táborokba, programokra küldeni gyermekét. A politikus azt javasolta, hogy tartson tovább a tanév, a téli és a tavaszi szünetek pedig legyenek hosszabbak. A Pokornival meglehetősen gyakran vitába keveredő oktatási államtitkárság gyorsan leszögezte: a terveik között nem szerepel a nyári szünet megkurtítása, csak a karácsonyi és a húsvéti szünet meghosszabbítása az őszi rovására.

Ettől a csörtétől függetlenül persze még bármi lehet, hiszen azért vannak a szakmai szervezetek, hogy megvitassák a különböző elképzeléseket. Ebben a szünetügyben persze nem könnyű közös nevezőre jutni. Sok igazság van abban, amit Pokorni mond, de legalább annyi érv szól ellene is. A szülők többsége valóban nem engedheti meg magának, hogy egész nyárra drága táborba küldje a gyereket. Na de gondoljunk bele: az a megoldás, hogy visszadugjuk az iskolapadba a gyereket, ahonnan év vége felé már alig várja, hogy kiszabaduljon? A nagy hőségben mindenre figyelne, csak a leckére nem.

Apropó, annak idején ránk ki vigyázott? Nem volt ennyiféle tábor, emlékeim szerint mentünk a nagyszülőkhöz. Felforgattuk az egész házat, az első napokban levegő után kapkodott a gyerekzsivajtól elszokott nagypapi, nagymami. Alig várták, hogy legalább hétvégére, látogatóba megérkezzenek a szülők. Aztán megszoktuk egymást, amikor pedig a nyaralás végén visszavonhatatlanul elcuccoltunk, tétova kézzel, könnyes szemmel intettek búcsút. Megint csendes lett a ház, túlzottan is csendes. De nem csak a nagyszülőket lehetett bevonni a gyermekelhelyezési projektbe, gyakoriak voltak az unokatestvérek közötti csereprogramok is. Egy hét az egyik családnál, egy a másiknál és nyoma sem volt unalomnak. Sőt. A szülők gondja sem szaporodott jelentősen, legfeljebb a levesesfazékból kellett egy mérettel nagyobbat elővenni.
Persze tudom, ez egy távoli, letűnt korszak idilli képe. A mai kor embere és a mai kor gyermeke más... (Miben is?) Mégis azt mondom, amikor a szünidőről döntünk, ne csak az anyagiak, hanem a gyerekek szempontjából is nézzük a kérdést. Azt már csak mellékesen kérdezem meg, hogy egyébként télen és tavasszal könnyebb elpasszolni a gyereket?

A témáról bővebben a holnapi Kisalföldben olvashatnak.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vízen járás az élsportban és az Audi-ETO sorsdöntő meccsei

Az élsport világában csak a legzseniálisabb bajnokok sajátja, hogy hozzák a legjobbjukat, s győzzenek. Tovább olvasom