Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Népítélet

Ha a szlovák nő büntetése nem rettenti el az italozó sofőröket, az nem azért van, mert csak hat évet kapott és nem hetet vagy nem tízet.

Kevés dologgal lehet úgy felbőszíteni az átlagembert, mint ha a tragédia okozója nem tíz évet kap, a gyilkos nem életfogytiglant vagy ha megszüntetik az előzetes letartóztatást – bárkiét, bármilyen indokkal. A nép keményebb az ügyészségnél, így az ítélet sem lehet jó.
Azt kell mondjam, hogy a szlovák Eva R. balesetéért kiszabott hat év fogház elrettentő, bár felzúdulás kíséri és sokan életfogytiglant adtak volna. A népakarat mottója persze soha nem talányos: „ítéljék súlyosabbra, mint amilyenre ítélték!"

Csakhogy nincsen ennyi börtön, újra kellene indítani egy-két bányát, rossz volna az országban élni és ráadásul az ittas vezetők száma sem csökkenne.

Mert ha a szlovák nő büntetése nem rettenti el az italozó sofőröket, az nem azért van, mert csak hat évet kapott és nem hetet vagy nem tízet. Azért valamit tisztázzunk: a baleseteknek rendszerint 12–13 százalékát okozza az alkohol, s 20.000 megszondáztatottból 100-at vérvételre visznek. Győr-Moson-Sopronban az országos átlagnál rosszabb az arány, a gyorshajtás pedig a balesetek főbb okai közé tartozik. Szerencsére nem drámaian magasak a számok, de ahhoz igen, hogy mindenkit évekre bevarrjanak, aki ittasan vezetett.

Persze azt mondja a nép, hogy a szlovák nő a négy ember halála miatt bűnhődjön tíz évig vagy tovább. Csakhogy a bűnt valójában nem akkor követte el, amikor a tragédiát okozta, hanem akkor, amikor ittasan ült a volán mögé. A többi már a sors keze volt. Éppezért eleve markánsnak tartom a különbséget a részegen vezetők, a halált okozók, s a kettőnél több halált okozó sofőrök megítélése között, hiszen van, akinek csak a pénze és a jogsija bánja, s van, akit hét évre elszakítanak a családjától, az állásától és összezárják egy sor olyan emberrel, aki életvitelszerűen kereste a bajt.

Így maga a kiszabható büntetés – ami a szlovák nőnél öttől tíz év – már alapvetően az elrettentés eszköze, pontosan a négy ember haláláért jár ennyi és nem jóval kevesebb. Az életfogytiglan képzeletbeli kiszabása előtt pedig gondoljuk végig, mit jelent a fogház annak, akit kívülről szemlélve tenyerén hordott az élet, s aki végérvényesen elveszít négyet a cseperedő gyermekei éveiből. Szerintem már ezzel el lehetne rettenteni sokakat, ha valóban végig is gondolná mindenki, aki a volán mögé ül.
Arról már ne is beszéljünk, hogy a szenvedélyes népítéletben mennyire jelentkezik halmazatként a hölgy származása, pénze, befolyásos háttere. De most csupaszítsuk le az esetet, s képzeljünk el egy ismeretlen, minimálbérből élő, családos embert Békés vagy Nógrád megyében, aki ittasan halálos balesetet okoz.

Ítéljük el.

Aztán mehetünk vissza a dolgunkra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

(R)áfáztunk

Ennél nagyobb csalást csak a fűtőolajjal lehetett csinálni. Tovább olvasom